Az Udvarhelyszéki RMDSZ is támogatja Sógort és Winklert egy újabb mandátum elnyerésében

2014-01-24

Az európai parlamenti választásokon való részvétel és a brüsszeli jelenlét fontossága adta a témáját  az RMDSZ EP-képviselői, Sógor Csaba és Winkler Gyula, illetve az Udvarhelyszéki RMDSZ politikusai, Verestóy Attila és Antal István által tartott péntek délelőtti sajtótájékoztatónak. Az Udvarhelyszéki RMDSZ támogatásáról biztosította az RMDSZ európai parlamenti képviselőit egy újabb mandátum elnyerésében.Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke házigazda minőségében elsőként köszöntötte a sajtó jelenlévőit. Elmondta: az európai parlamenti választások nem csupán a jelöltek és az RMDSZ számára fontos kihívás, hanem az erdélyi magyarság számára is. – Ha az erdélyi magyar politikában a legcsekélyebb megosztás is megvalósul, akkor senki nem fog bejutni az Európai Parlamentbe. Ilyen körülmények között nem lesz képviselete az erdélyi magyarságnak – hívta fel a figyelmet Verestóy Attila. Ehhez a gondolathoz kapcsolódóan Antal István parlamenti képviselő kifejtette, az RMDSZ egy olyan sokszínű érdekvédelmi szervezet, amelynek tagjai bár sokmindent különbözőképpen látnak, de egy közös cél, az erdélyi magyarság megfelelő képviselete érdekében képesek együtt dolgozni. Antal István kihangsúlyozta: csak az tudja hitelesen képviselni az erdélyi magyarságot, aki elnyeri az erdélyi magyarság támogatását.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő arra mutatott rá, hogy az RMDSZ megjelenése az európai porondon hozzájárult ahhoz, hogy a kisebbségvédelmi témákkal szembeni érzékenység kapcsán áttörést érhessünk el. – Európa még nem hajlandó elismerni azt, hogy a kisebbségi kérdések nem lehetnek csupán tagállami hatáskörök. Azért kell ott legyünk, hogy erre irányítsuk Európa figyelmét – hangsúlyozta a képviselő, aki elmondta, ha Székelyföld hét évvel ezelőtti arculatát mérlegre tesszük a jelenlegivel, akkor több területen is láthatjuk azt a fejlődést, amely az Európai Unió támogatáspolitikájának tudható be.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, aki szintén újabb mandátumért indul a májusi választásokon azt hangsúlyozta, hogy míg Bukarestben a kis lépések, Brüsszelben csupán az apró lépések politikáját lehet eredményesen folytatni.  – Ezekbe az apró lépésekbe nekünk is bele kell szólnunk ahhoz, hogy kisebbségvédelmi vagy éppen mezőgazdasági területen számunkra is kedvező döntések szülessenek. El kell érnünk azt, hogy például a koppenhágai kritériumokat a csatlakozás után is kérjék számon a tagállamokon  – magyarázta. Sógor Csaba azt is kiemelte: Magyarországnak mindenképpen lesz 21 magyar képviselője Európában, de az, hogy az erdélyi magyarok milyen arányban lesznek jelen, az az erdélyi magyarság felelőssége.