Felvidéki egyetemen tartott előadást Sógor Csaba

2013-11-05

A révkomáromi Selye János Egyetem vendégelőadója volt az egyetem által november 4-8. között megrendezett V. Kari Napok keretében Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő. 



Az erdélyi politikus a rendezvény nyitóeseményeként tartott általános ismertetőt a kisebbségi érdekérvényesítésről Magyar érdekképviselet az Európai Unióban címmel. Sógor Csaba a hatékony magyar érdekérvényesítés kapcsán az együttműködés fontosságát emelte ki. Mint mondta, kisebbségvédelmi témák kapcsán az Európai Unióban is szoros együttműködésben kell dolgozni nem csupán az erdélyi, de a felvidéki és a magyarországi kollégákkal is. – „Az a dolgunk, hogy megnyerjük magunknak a román, vagy a szlovák kollégákat is, rámutassunk arra, hogy nekik is hasznuk származik a velünk való együttműködésből. Egyszerű példa erre a határon átívelő pályázati lehetőségek és az ebből megvalósuló fejlesztések” – magyarázta a képviselő.
 
Sógor Csaba beszédében erdélyi szemszögből járta körül a szlovákiai magyarság számára aktuális kérdéseket, de felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy uniós problémák megoldásában is részt kell vállalniuk a képviselőknek. „A jelenlegi gazdasági és társadalmi körülmények között fokozottan igaz az, hogy nem elég 4-5 éves távlatokban terveznünk, ennél messzebbre kell tekintenünk, amikor fontos célokat és stratégiákat határozunk meg. Igaz ez Európára és igaz ez ránk, Kárpát-medencei magyarokra is” – mondta az RMDSZ képviselője, aki előadása végén a szlovákiai megyei választásokon való részvételre biztatta a fiatalokat.