Sógor Csaba: A politika a közösségről és nem a politikusokról szól

2013-10-18

Európai Uniós témákról, az Európai Parlament munkájáról tartott előadást Sógor Csaba a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi székhelyén, október 18-án, pénteken. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője közel száz fiatallal találkozott, akik első kézből kaphattak választ az őket foglalkoztató EU-s kérdésekre.Sógor Csaba bevezetőjében ismertette saját európai parlamenti munkáját, beszélt azokról a témákról, amelyekkel a szakbizottságokban és küldöttségekben foglalkozik. Mint mondta, kisebbségvédelmi munkája mellett foglalkoztatáspolitikai és emberjogi kérdésekről szóló vitákban vesz részt. Az európai parlamenti képviselő a változó Európáról, a demográfiai mutatók alakulásáról és az EU-s állampolgárokat direkt vagy közvetett módon érintő problémákról: munkahelyteremtésről, szakoktatásról, egész életen át tartó tanulás fontosságáról, környezetváltozásról, bevándorlásról, korrupcióról és gyermekbűnözésről is beszélt.


–Néha azt gondoljuk, hogy az Európai Parlament nem a legfontosabb ügyekkel foglalkozik, amikor például az uborka görbületét szabályozza. Az európai parlamentnek pedig ez is feladata, gondoljunk csak arra, hogy százezer vegyszer van, amelyek közül csupán hatezret szabályzott le a parlament. A többiről még azt sem tudjuk elképzelni milyen hatással vannak a szervezetünkre. Meg kell értenünk, hogy az EU hosszútávon tervez, Brüsszelben az apró lépések politikája zajlik, ebből a hosszútávú munkából maradunk ki, ha nem vagyunk ott – magyarázta az EP-képviselő. Sógor Csaba két kampányfilmet is bemutatott a diákoknak, amelyek arra hívják fel az európai állampolgárok figyelmét, hogy szóljanak bele a politikai döntésekbe.

 – A politika a poliszról, a városról és a közösségről szól, nem pedig a politikusokról. Nem elég ha az állampolgárok csupán a választásokkor szólnak bele a politikai folyamatokba. A civil társadalom szerepe egyre inkább növekszik és egyre fontosabb, hogy kiegészítse a politikum munkáját. Az európai polgári kezdeményezés is ezt a lehetőséget kínálja – hangsúlyozta a képviselő, aki előadása során nyelvtanulásra, külföldi tapasztalatszerzésre és civil szerepvállalásra biztatta az egyetemistákat.