Örmény és afrikai üzleti lehetőségekről Gyergyószentmiklóson

2013-09-08

Székelyföld és Gyergyó-vidék gazdasági potenciáljáról, az Örményországgal és Gambiával való együttműködési lehetőségekről esett szó az első üzletember találkozón, amelyet az Örmények Művészeti Fesztiválja keretében tartottak Gyergyószentmiklóson.A Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület, az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége és a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Plébánia szeptember 6-7. között immár harmadik alkalommal szervezte meg az Örmények Művészeti Fesztiválját, amely az örmény kultúrával kapcsolatos programok széles kínálatát nyújtja.

Az üzletemberek találkozóját Puskás Attila, az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnöke nyitotta meg, aki arra emlékeztetett, hogy a történelem során az örmények Erdély fejlődésében fontos szerepet vállaltak, ennek szellemében az örmény szövetség a vállalkozók, termelők munkájának támogatását célként tűzte ki.

Az eseményen tiszteletét tette Hamlet Gasparian, Örményország romániai nagykövete, aki gyergyószentmiklósi látogatását a városvezetőkkel tartott találkozóval indította. Mint mondta, abban egyeztek meg, hogy elősegítik egy örmény város és Gyergyóremete együttműködését.

Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja is részt vett a találkozón, amelynek során elmondta: Magyarország gazdaságtörténete is sokat köszönhet az örményeknek, akik jelentős gazdasági tudást hoztak az országba. A főkonzul Magyarország pénzügyi, intézményi és szociális rendszeréről beszélt Kelet-Közép-Európa, illetve az Európai Unió viszonylatában.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő az EP munkaügyi bizottságának tagjaként, foglalkoztatáspolitikai vonatkozásban közelítette meg Európa gazdasági helyzetének kérdését. Az RMDSZ politikusa üdvözölte az összehívott találkozót, mivel úgy véli, Kelettel, illetve a Távol-Kelettel komolyan kell venni a gazdasági kapcsolatokat.

Hamlet Gasparian és Sógor Csaba

-Olyan időszakot élünk, amikor az EU-nak is jó példákra van szüksége. Nincs receptünk arra, hogy mi a legjobb, de vannak olyan EU-s országok, amelyek mintaként szolgálhatnak. Keletnek az az előnye, hogy a társadalom közösségi szellemben él, ezt kellene nekünk is visszahozni – magyarázta. Az EP-képviselő hangsúlyozta, az EU gazdaságának motorját a kis-, és középvállalkozások jelentik, őket kell támogatni, számukra kell lehetőséget teremteni. Sógor Csaba úgy véli, ha a gyergyóvidékiek a kaukázusi országokkal akarnak gazdasági kapcsolatot kialakítani, akkor Örményország a legmegbízhatóbb partner. A politikus arra is figyelmeztetett, hogy rajtunk, székelyeken is múlik, hogy hány külföldi befektető jön idő hozzánk, hiszen nem mindegy milyen szintű szolgáltatásokat nyújtunk nekik. –Ha már ide jönnek és érdeklődnek, meg kell nyernünk őket magunknak, el kell végeznünk határidőre a szükséges munkát és komoly partnerekké kell válnunk – összegzett.

Az eseményen Osváth Pál, Gambia Köztársaság romániai diplomáciai képviseletének vezetője konkrét beruházási lehetőséget javasolt. Véleménye szerint a gyergyói faházkészítők új piacokra találhatnának Afrikában, Gambia, illetve Sierra Leone partjainál is.