Sógor Csaba a Nyergestetőn: Összehangolt cselekvésre van szükség az erdélyi magyar társadalomban

2013-08-04

A nyergestetői csata 164. évfordulójára emlékeztek augusztus 4-én, vasárnap. A megemlékező ünnepséget Csíkkozmás Község Önkormányzata szervezte, a helyi falunapok programjának részeként. Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő ünnepi beszéddel köszöntötte a jelenlévőket.



Sógor Csaba, aki Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének üdvözletét is közvetítette, beszédében elmondta, azokra a hősőkre emlékezünk, akik életük kockáztatásával is a haza védelmébe álltak, akik megbecsülték a meglévő értékeiket: a családjukat, a közösségüket, a szülőföldet, a természeti kincseket.

– Ma is az az igazi hazafi, aki szereti a hazáját – hangsúlyozta a képviselő, aki őseink példaértékű tudására is felhívta a figyelmet. Mint mondta, elődeink olyan katonai ismeretekkel rendelkeztek, amelyekkel országhatárokon, sőt kontinenseken keresztül, a szabadságharc leverése utáni időkben is hírnevet és elismerést szereztek a magyar haderőnek és a magyar népnek.

-Ma is hősőkre van szükségünk, de nem hősi halottakra, hanem hősi túlélőkre, olyanokra, akik szeretik a hazájukat, megbecsülik környezetüket és ezzel párhuzamosan azzal a tudással is rendelkeznek, amellyel jobbá, élhetőbbé tehetik hazájukat – fejtette ki a képviselő.

Sógor Csaba hangsúlyozta, hogy a magyar katonáknak volt még egy olyan erénye, amely a mai erdélyi magyar társadalomból sem hiányozhat: képesek voltak az együttgondolkodásra, az összehangolt cselekvésre.  – A jó hazafi nem csupán szereti a hazáját és rendelkezik a megfelelő tudással, de a közös cél érdekében az egyszerű hétköznapok szintjén is képes az összefogásra – mondta.