Közel száz fiatal részvételével zajlik az Ifjúsági Üzleti Program Csíkszeredában

2013-07-28

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő nyitóelőadásával kezdődött az idén tizenharmadik alkalommal megtartott Ifjúsági Üzleti Program (IÜP) Csíkszeredában.A Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány által kezdeményezett képzéssorozatot ebben az évben is három helyszínen szervezték meg. A program Beregszászon és Tatabányán már lezajlott, harmadik állomását pedig július 28 - augusztus 3. között Erdélyben, a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tartják.

Az IÜP olyan 17-18 éves középiskolás, felsőoktatási képzés előtt álló fiataloknak szól, akik érdeklődnek a gazdasági, üzleti témák, valamint a marketing és média szakírányok iránt. A fiataloknak lehetőségük van csoportos munkák során, szakemberek segítségével meglévő ismereteiket kibővíteni, illetve üzleti, marketing és média-tervek készítése által gyakorlati tapasztalatot szerezni. Az IÜP programja a szakmai munka mellett közösségi önkéntes munkát és kirándulásokat is magába foglal. Idén közel száz résztvevője van a csíkszeredai képzésnek, a fiatalok Erdély különböző pontjairól érkeztek.

Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő a kezdetek óta támogatója a programnak, ugyanis meglátása szerint a vállalkozásra nevelést idejében kell elkezdeni. – Ezek a kiegészítő oktatási programok olyan tanulási lehetőséget biztosítanak, amelyek elsősorban a gyakorlati tudás megszerzését célozzák – hangsúlyozta a képviselő, aki azt tanácsolta a fiataloknak, hogy törekedjenek szabadon megismerni a világot és képesek legyenek lázadni, de a lázadás mellett alkotni is saját társadalmukban.

Az erdélyi EP-képviselő megnyitó előadásában európai parlamenti munkájáról, Európa új kihívásairól, a demográfiai mutatók változásairól, a keleti országok feltörekvő trendjéről, a gazdasági válság hatásairól és a civil társadalom egyre növekvő szerepéről is szót ejtett. A fiatalokat különösen foglalkoztatta a magyar és román alkotmánymódosítások kapcsán sokat tárgyalt téma, a család fogalmának meghatározása. Mint ahogyan elhangzott, a fiatal generáció számára is fontos a többezer éves keresztény értékrend megőrzése. Sógor Csaba elmondta, az Európai Unióban ez egy igen nehéz kérdés, amelynek kezelésére számos eltérő példa mutatkozik. Az EP-képviselő úgy véli, hogy saját kulturális és vallási hagyományainkat nem adhatjuk fel, őseinktől örökölt értékeinket az egységesülő Európában is tovább kell vinnünk.