Önszerveződésre és aktív közéleti tevékenységre biztatta Sógor Csaba a gyergyóiakat

2013-06-23

Az Európai Polgári Kezdeményezésről, az Európai Unió kohéziós politikájáról, Európa gazdasági, társadalmi és szociális kihívásairól beszélt Sógor Csaba Gyergyószentmiklóson. A gyergyószentmiklósi RMDSZ meghívására június 22-én, szombat délután a Pro Art Galériában szervezett találkozón intézményvezetők, pedagógusok, egyházi személyiségek, illetve a vállalkozói és a civil szféra képviselői is jelen voltak. 



A beszélgetésre a helyi RMDSZ által nemrégiben indított találkozó-sorozat keretében került sor, amelynek célja fokozottabban bevonni a gyergyóiakat a közéleti eseményekbe és a közös gondolkodásba. A gyergyószentmiklósi RMDSZ elnöke, Bányász Lehel által moderált találkozón fő témaként szerepelt a közigazgatási átszervezés kérdése. Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő elmondta, ennek a megvalósítása tagállami hatáskör, ám a fejlesztési régiók kialakítása során a tagállamoknak figyelembe kell venni a kulturális, történelmi szempontokat is. Az Európai Unió nem szól bele a tagállamok közigazgatási rendszerének kialakításába, ám az Európa Tanács ajánlása kimondja: a közigazgatási egységek átszervezése során nem csökkenhet a nemzeti kisebbségek aránya – hangsúlyozta a képviselő.

Az Európai Polgári Kezdeményezés kapcsán Sógor Csaba elmondta: a napokban hivatalosan is elindult a dél-tiroli FUEN-Kongresszuson az RMDSZ és nyugati partnereik közös kezdeményezése, amellyel az Európai Bizottságot egy kisebbségi keretszabályozás megalkotására kívánják felkérni.
- Az Európai Unióban csomagolni kell a mondanivalónkat, nem lehet mindig kizárólag magyar ügyként tálalni a problémáinkat. Egy olyan héttagú bizottság kezeli az RMDSZ által is indított polgári kezdeményezést, amelynek tagjai szintén kisebbségi közösségek képviselői, így más európai polgárok közös ügyeként az erdélyi magyarság ügye is napirendre kerülhet – hangsúlyozta a képviselő. Annak kapcsán, hogy a Székely Nemzeti Tanács is önálló polgári kezdeményezést nyújtott be, Sógor Csaba elmondta: támogatják az SZNT törekvéseit is, hiszen mindkét dokumentum közös célokat fogalmaz meg.

Az EP-képviselő szerint a kisebbségi lét állandó küzdelmet jelent, de ez a munka akkor lehet leginkább eredményes, ha a politikum mellett a civil szféra is kiveszi belőle a feladatát.   –Közösen kell a már meglévő jogaink érvényesítését szorgalmaznunk és tennünk azért, hogy a jelenlegi jogrend újabb, kisebbségekre vonatkozó fejezetekkel bővüljön – hangsúlyozta az erdélyi EP-képviselő, aki önszerveződésre és aktív közéleti szerepvállalásra biztatta a gyergyói közösséget, mert véleménye szerint a helyiek problémáinak megoldása elsősorban rajtuk múlik. Sógor Csaba kiemelte, az Európai Uniós források is ott tudnak hatékonyak lenni, ahol hosszú távú tervek vannak, ahol a helyi vezetők, a civil és vállalkozói réteg képes és tud távlatokban gondolkodni.