Maros megyei polgármesterekkel találkozott Sógor Csaba

2013-06-08

Pályázati lehetőségekről, Európai Unióval kapcsolatos témákról beszélgetett Maros megyei önkormányzati vezetőkkel és közalkalmazottakkal Sógor Csaba európai parlamenti képviselő. A Maros Megyei RMDSZ szervezésében megtartott találkozó-sorozatra június 7-én Erdőszentgyörgyön és Marosvásárhelyen, míg június 8-án Dicsőszentmártonban került sor. A találkozón jelen volt Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke és Gáti Attila pályázati szakember, a PONT Csoport munkatársa.



Sógor Csaba felvezetőjében elmondta: az Európai Unióban nekünk erdélyi magyaroknak is meg kell tanulnunk hosszútávon tervezni. Ezt szolgálja az Europa2020 stratégia is, amely az oktatás, a kutatás, a foglalkoztatás, az energiafelhasználás és a szegénység elleni küzdelem kérdéseiben tűz ki megvalósítandó célokat a tagállamok elé. Az EP-képviselő szerint azok az országok sikeresebbek, amelyek nagyobb hozzáértéssel használják az európai forrásokat. Románia ilyen szempontból lemaradást mutat: a 2007-2013-as időszakban rendelkezésre álló strukturális alapok mindössze 13%-át tudta lehívni.

Az Európai Parlament munkaügyi bizottságának tagjaként Sógor Csaba többek között a munkaerőpiaci problémákra világított rá: mint mondta, jelenleg 25 millió munkanélküli van az EU-ban. –Társadalmaink egyik legkomolyabb tőkéje kétségkívül a humántőke, éppen emiatt meg kell becsülni a munkaerőt és elő kell segíteni a humánerőforrás fejlesztését – hangsúlyozta a képviselő, aki szerint ehhez az önkormányzatok és civil szervezetek összefogására is szükség van. Sógor Csaba elmondta: az európai polgári kezdeményezés is – amely eszközzel az RMDSZ élni kíván – arra hivatott, hogy a civil társadalmat is bevonja a döntéshozatalba.

Gáti Attila, a PONT Csoport munkatársa ennek kapcsán felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében munkaerőpiaci integrációra vonatkozó pályázati kiírás is van. Közel harminc különböző pályázatot hirdettek meg, amelyre önkormányzatok és civil szervezetek partnerségben pályázhatnak. A szakember szerint a Norvég Alap kiírásait is érdemes figyelni, mert jelenleg több aktív pályázat is működik, amelyek keretében szociális jellegű problémák kezelésére lehet forrásokhoz jutni. A pályázatok leadási határideje július 29-én zárul.

Gáti Attila elmondta, hogy a strukturális alapokat illetően Romániára is vonatkozik az N+3-as szabály, amely lehetővé teszi, hogy az idei évben elköltésre szánt összegeket 2016-ig felhasználhassuk.

– Ez valószínűleg megnöveli a lehívások számát, azonban problémát is jelent, mivel 2014-től párhuzamosan az új költségvetésből származó támogatási rendszer is elindul. Ennek következtében a hazai pályázati intézményrendszer vélhetően túlterhelődik, amely az elbírálási időszak kitolódását idézi elő – hívta a fel a figyelmet a szakember.