Sógor Csaba: a kis-, és középvállalkozások teremthetik meg a gazdasági egyensúlyt

2013-03-23

Munkaerőpiaci helyzet az Európai Unióban gazdasági válság idején címmel tartott előadást Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő 2013. március 22-én, pénteken a szebeni Német Demokrata Fórum székházában.  Az előadásra a Szeben Megyei RMDSZ  és a Polgári Magyar Művelődési Egyesület közös szervezésében került sor.



A beszélgetést Szombatfalvi Török Ferenc, a Polgári Magyar Művelődési Egyesület elnöke, a Szeben Megyei Munkafelügyelőség igazgatója indította el, aki a megyei munkaerőpiaci statisztikákkal ismertette meg a hallgatóságot.  Sógor Csaba európai parlamenti képviselő az EP munkaügyi bizottságának tagjaként európai uniós példákkal szemléltetve vázolta a munkaerőpiaci helyzet jelenlegi és várható kihívásait. Mint mondta, a kisebbségi kérdéshez hasonlóan a munkaügy is nemzeti hatáskörbe tartozik, ezért az unió írányelvekkel igyekszik Romániát és a más tagállamait is megfelelő intézkedésekre bírni, de a konkrét döntések meghozatala az egyes országok parlamentjének jogköre és felelőssége.

Sógor Csaba elmondta, a gazdasági válság számos dologra megtanított bennünket.  - Az országoknak kerülni kell a mértéktelen költekezést, a költségvetési hiány nem haladhatja meg a 3%-ot. Az egyensúly megteremtése céljából vissza kell szorítani a munkanélküliséget, ezért szakemberekre és felsővégzettséggel rendelkező munkaerőre is egyaránt szükségünk van. A munkaerőpiacon nem csak a fiataloknak van helyük, hanem az időseknek és a fogyatékkal élőknek is, mert mindnyájan hasznos tagjai tudnak lenni a társadalomnak, ha adottak hozzá a megfelelő feltételek – magyarázta az EP-képviselő, aki a munka becsületének visszaállítását korunk egyik jelentős kihívásának tartja.

Az RMDSZ politikusa továbbá arra is rávilágított, hogy a gazdasági válság a kis- és középvállalkozások  gazdasági szerepét is felerősítette.  Kitért arra, hogy a Nokia válsága óta – amely a finn gazdaság 4%-át adta - már a Skandináv országok is tudják, hogy kis- és középvállalkozásokra kell alapozni, hogy fenntartható legyen a gazdasági egyensúly.

Az Európai Unióban 23 millió kis-, és középvállalkozás van, amelyek összesen 87 millió munkaerőt foglalkoztatnak, alkalmazottaik száma nem haladja meg a 10 főt. –Az oktatás és az egészségügy fejlesztése mellett a kis -, és középvállalkozásokat kell segíteni abban, hogy fenntarthatók legyenek és ösztönözni kell a vállalkozói kedvet.  Ezt elősegítendő vállalkozói menedzsmentet kell tanítani már középiskolás korban. Az Európai Bizottság nemrégiben megjelentetett vállalkozásfejlesztési programja, a Vállalkozás 2020 Akcióterv (Entrepreneurship 2020 Action Plan) is ezt fogalmazza meg– mutatott rá az EP-képviselő, aki immár több mint tíz éve ötletgazdája és támogatója a Calasanctius Alapítvány szervezésében évente megrendezendő üzleti tervezést, befektetői gondolkodást ösztönző Ifjúsági Üzleti Programnak.