Sógor Csaba: a kisközösségek összetartása az, ami autonómmá, szabaddá tesz bennünket

2013-03-15

Székelykeresztúron emlékezett Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a ’48-49-es szabadságharc és forradalom hőseire. Az erdélyi magyar képviselő istentiszteletet tartott a helyi református templomban, majd részt vett a városi megemlékezen. Ünnepi beszédében a felelős szabadság eszméjét hangsúlyozta.



 - Ma Petőfi, Bem, Damjanich, Klapka, valamint a többi tábornok és forradalmár hősies helytállására emlékezünk.  ’48-ban is sokfélék voltunk és ma is sokfélék vagyunk, voltak például olyanok is, akik ellenezték az Uniót Erdéllyel, de felelősen cselekedtek egy közös cél érdekében, ezért ma mindnyájan a szabadságharc hősei – hangsúlyozta Sógor Csaba, majd hozzátette: szabadságot nem lehet egy nap alatt kivívni, a szabadságharcok elbuknak, de az eszme valóság lesz, ha vannak felelősen gondolkodó, cselekvő és kitartó nemzedékek.

- Nagy régiók kellenek, szét kell osztani bennünket, mert túl szegények vagyunk - mondja ezt az országunk államfője, akinek tanácsosai vannak, akinek ismernie kellene az erdélyi megyék gazdasági húzóerejét és tudnia azt, hogy ezek a megyék tartják el az országot. Ezt jelenti a felelős szabadság, ezt tesszük mi erdélyi magyarok, mások jólétét, s ezáltal függetlenségét és szabadságát is támogatjuk – mutatott rá a képviselő.
 
Sógor Csaba kiemelte, az irodalmárok szerint Petőfi az első olyan költőnk, aki részletesen írt feleségéről, családjáról.  A családi idill kimagasló költője, a szabadság és szerelem eszméinek elkötelezett híve.  – Március 15-e üzenete számunkra ma az, hogy szabadnak lenni és szeretni csak közösségben lehet, csak másik emberhez viszonyítva tudjuk meghatározni szabadságunkat és szeretetünket. Ezért fontos együtt lennünk, nem csak ünnepnapokon, hanem hétköznapokon is. Néhányan azt mondják, hogy sokan kell lennünk, hogy megmutassuk erőnket, én ezzel szemben azt mondom a kisközösségek összetartása, felelős gondolkodása és cselekvése az, ami autonómmá, szabaddá tesz bennünket – mondta.

- Ma van a legnagyobb ünnepünk, amikor mindenhová kitűzzük nemzetünk lobogóit.  A székely  zászló kedves nekünk, de a legfontosabb a magyar zászló, mert a velünk együtt ünneplő  és hétköznapok küzdelmeit megvívó Kárpát-medencei magyarokra is gondolhatunk, Vajdaságtól Felvidéken át, Kárpátaljáig. A magyar mellé a román zászlót is fel kell vonnunk: nemcsak azért mert az ország hivatalos színei a szászokra, magyarokra és székelyekre emlékeztetnek bennünket, hanem azért is, mert a románok azok, akikkel együtt élve, szellemileg, lelkileg, anyagilag is gazdagíthatjuk egymást.  Abban bízunk, hogy a felelős szabadság eszméje román társaink számára sem marad ismeretlen fogalom – zárta Sógor Csaba ünnepi beszédét.