Sógor Csaba: Az Európai Kulturális Fővárosi cím elnyeréséhez hatékony lobbitevékenységre van szükség az EP-ben is

2013-03-08

Támogatásáról biztosította Sógor Csaba európai parlamenti képviselő Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalát abban a munkában, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért kezdeményez a település vezetősége.  „Hatékony lobbitevékenységre lesz szükség európai szinten is”– hangsúlyozta Sógor Csaba az Antal Árpád polgármesterrel folytatott csütörtöki egyeztetése során.



Antal Árpád március eleji sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében készül megpályázni Európa 2021-es kulturális fővárosi címét. Abban az évben egy romániai és egy görögországi város kap lehetőséget a bemutatkozásra. Sepsiszentgyörgy ezen törekvése regionális érdekeket képvisel, hiszen a várossal egyetemben Székelyföld kulturális élete és értékei is ismertté válhatnak a szélesebb európai közönség előtt.
-Alapvető elvárás a pályázó várossal szemben, hogy jelentős építészeti örökséggel, pezsgő kulturális élettel rendelkezzen és magasfokú multikulturalitást képviseljen. Sepsiszentgyörgy megfelel ezeknek a kritériumoknak – hangsúlyozta Sógor Csaba EP-képviselő, aki korábbi, Erdélyt népszerűsítő rendezvényeihez hasonlóan Sepsiszentgyörgy európai parlamenti bemutatkozását is támogatni kívánja. A találkozó során az RMDSZ politikusai megegyeztek abban, hogy az elkövetkezendő időszakban sor kerül egy európai szintű bemutatkozásra, melyen a város kulturális, hagyományos és építészeti értékei egyaránt hangsúlyt kapnak.

Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, van reális esély arra hogy Székelyföld nyerje a címet 2021-ben, elsősorban azért, mert régióként pályáznak és egy régió sikeresen tudja felvenni a versenyt a nagyvárosokkal. A polgármester hangsúlyozta, szeretnék megmutatni azt, hogyan élnek egymással Székelyföldön a magyar, a román és a roma emberek, szeretnének rávilágítani az együttélés mozzanataira. Kiemelte, hogy a pályázat nem politikai jellegű kezdeményezés, az a cél, hogy minél szélesebb körű legyen a részvétel, ezért a civil szervezetek nagy szerepet kapnak a projektben.

“El szeretnénk vinni Székelyföldet Európába, hogy megmutassuk milyen érdekes és különleges régió a miénk. Azt szeretnénk, hogy ne arról legyen vita, hogy Székelyföld létezik-e vagy sem, hanem arról, hogy van-e vagy nincs esélye Székelyföldnek megnyerni ezt a megtisztelő címet. Fontos ez a pályázat olyan szempontból is, hogy lehetőség nekünk székelyföldieknek arra, hogy megtanuljunk jobban együttműködni egy közös cél érdekében, hogy közösen lépjünk olyan nagy formátumú projektek kapcsán, melyek az egész régió számára kedvezőek.”-nyilatkozta Antal.

-Meggyőződésem, hogy román kollégáim részéről is támogatást nyer Sepsiszentgyörgyön keresztül Székelyföld törekvése, hiszen ha Romániában egy jelentős magyar kulturális örökséggel rendelkező város nyerné el ezt a címet, az az ország multikulturális jellegét elősegítené, európai megítélését pedig pozítivan befolyásolná – összegzett az EP-képviselő.