A kereszténydemokrata platform emberközelibb politizálást vár az RMDSZ-től

2013-02-24

Az elmúlt évi tevékenységéről, aktuális politikai témákról, az Európai Néppárt munkájának kiértékelésről és az Európai Polgári Kezdeményezésről is szó esett a Románia Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (RMKDM) éves közgyűlésén, amelyre február 22-én, pénteken Göcs településen került sor.



A találkozón Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő is részt vett, a beszélgetésen jelen volt Eckstein-Kovács Péter a nemzeti liberális platform részéről, továbbá tiszteletüket tették Moldován József és Erdei D.István parlamenti képviselők is. A jelenlévők hosszas eszmecserét folytattak az autonómia kérdéséről, annak esetleges működtetési, fenntarthatósági lehetőségeiről, a regionalizálás témájáról.

Kelemen Kálmán a mozgalom elnöke elmondta, az elkövetkezendő időszakban a kereszténydemokrata platform feladatának tartja az RMDSZ megújításában való szerepvállalást.  Az RMDSZ a jövőben hangsúlyosabban oda kell figyeljen a kisközösségek építésére, az embereket érintő problémákra választ kell megfogalmazzon és ami a legfontosabb, hogy emberközeli politizálálást kell folytasson.
-Azt látjuk és tapasztaljuk, hogy az RMDSZ eltávolódott az emberektől, ezt igazolják az elmúlt választások eredményei. Ezen változtatni kell, hiszen ha marad a tendencia, akkor három év múlva kétséges lehet a parlamenti jelenlétünk – mutatott rá a platform elnöke.

Sógor Csaba szerint az RMDSZ nem távolodott el az emberektől, a probléma az, hogy a néha szélmalomharcnak tűnő érdekvédelmi küzdelembe többen belefáradtak már.  –A román politikai közbeszéd töretlen nacionalista hangvétele mutatja, hogy mennyire könnyen megy a visszarendeződés Romániában. A romániai parlamenti munka ezek ellenére sosem lehet értelmetlen, ebben a választópolgároknak és nekünk politikusoknak is bíznunk kell. Meggyőződésem, hogy a hazai parlamenti munka során is az európai gyakorlatot kell követnünk, mert a párbeszédet, a nyitottságot és a felelős kitartó képviseletet az erdélyi magyarság is értéknek tartja – hangsúlyozta a képviselő.

Az EP-képviselő a találkozón részletesen ismertette az Európai Polgári Kezdeményezés lehetőségeit, amely egymillió EU-s állampolgár aláírásával jogalkotási javaslat előterjesztését teszi lehetővé olyan társadalmi témákban, amelyek közvetve érintik a tagállamok polgárait.  Az EP-képviselő ismertetett néhány nyilvántartásba vett civil kezdeményezést. A minőségi európai oktatás elérhetőségének javítására,  a víz- és szennyvízhálózathoz való hozzáférés alapvető joggá tételére, vagy éppen az ökocídium bűncselekménnyé nyilvánítására már születtek polgári kezdeményezések. Sógor Csaba emlékeztetett, hogy már a kismartoni FUEN kongresszuson is felvetődött a kérdés, hogyan tudunk hatékonyan élni ezzel a lehetőséggel.  – Az erdélyi magyarság ügyét érintő kérdésekhez is meg kell találni azokat a témákat, amelyek más tagállamokban is támogatókra találhatnak, ebben jelentős szerepe és felelőssége van a helyi civil társadalomnak, vagy éppen az RMDSZ különböző platformjainak is – összegzett a képviselő.