Sógor: A szolidaritás, szubszidiaritás és felelősség európai elveiből még kevesebbet vettünk át, mint amennyi pénzt tudtunk lehívni az uniós támogatásokból

2012-11-23

„Romániában az elmúlt 20 évben az egyik legnagyobb problémát a túlzott központosítás jelentette. Meg kell teremtenünk a lehetőséget arra, hogy minél több döntés regionális és helyi szinten szülessen, hiszen a közösségek életében eredménytelen a központi szintű döntéshozatal” – mondta el Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője az Academia de Advocacy által szervezett Románia Regionalizálása – Miért? cím közmeghallgatáson tartott előadásában, november 23-án Temesváron, ahol Temes megyei RMDSZ meghívásából vett részt.



Az európai parlamenti képviselő kitért Románia regionalizációjának a fontosságára, a központi hivatalok decentralizációjának jelentőségére, valamint a történelmi régiók mentén történő átszervezés kulcsfontosságára.
„Romániában jelenleg is léteznek a történelmi régiók, mint Bánát, Erdély, Olténia és megannyi kulturális értékekkel telített régiók, amelyek az átszervezés alapjait jelenthetnék. Ebből adódóan nincs szükség a régiók mesterséges megkonstruálásra, csupán el kell ismerni, hogy a román társadalom természetes szövetét alkotják, az emberek gondolatvilágában pedig igenis ez a regionális felosztás él, nem pedig a fejlesztési régiók jelenlegi rendszere. Ezeket a régiókat kell tovább osztani kisebbekre annak érdekében, hogy a regionális tervezés hatékonyabban működhessen” - hangsúlyozta a képviselő. Sógor úgy véli, hogy minél több kérdésben regionális döntés szükséges ahhoz, hogy a közeljövőben elkerülhető legyen a legutóbbi egészségügyi átszervezés során kialakult probléma, amikor több településen nem vették figyelembe a regionális érdekeket és ez számos feszültség forrása lett. „A helyi közösségek által választott hatóságok ismerik a legjobban a régió érdekeit, így ők tudják leginkább megítélni, hogy az erőforrásokat hogyan osszák el a leghatékonyabban. Egyes régiók ugyanakkor lendületet adhatnak az egész országnak, akár a gazdasági tervezés, akár a társadalompolitika egyes területein hozott döntéseikkel” - nyomatékosította Sógor a decentralizáció szükségességét.
„Az Európai Unióban elsősorban nem gazdasági, hanem morális válság van, Romániában pedig egy erős európai uniós deficit érződik. A szolidaritás, szubszidiaritás és felelősség európai elveiből még kevesebbet vettünk át, mint amennyi pénzt tudtunk lehívni az uniós támogatásokból. Változtatnunk kell a kialakult mentalitáson ezen a téren” - zárta felszólalását az EP képviselő.
Az eseményen előadást tartott továbbá Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke és Csutak István regionális politikai szakértő.