Székelyföld fejlődéséért helyi szinten kell lépéseket tenni

2010-04-11

A Csíkszeredai RMDSZ és a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal meghívására Sógor Csaba EP-képviselő tartott előadást április 9-én a helyi önkormányzat gyűléstermében. A képviselő kihangsúlyozta a kisközösségeknek és a civil társadalomnak fontos szerepe van Székelyföld jövőjének alakításában.


Az Erdély és a Székelyföld jövője az EU-ban és azon túl című előadás során az RMDSZ-es képviselő a térség fejlődésének kérdéskörét elemezte, lényeges hangsúlyt fektetve arra, hogy mindezekért mit tehetnek a térség lakó.

Beszédében Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő kifejtette: Székelyföld jövője nem azon múlik, hogy Brüsszelben és Bukarestben milyen határozatokat hoznak, hanem azon, hogy helyi és regionális szinten milyen döntések születnek. A képviselő felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a politika nem irányíthatja a gazdaságot, és éppen emiatt Székelyföld jövőjéről az itt élőknek kell gondoskodniuk.

–Két fontos tényezője van a térség fejlődésének. Először is a kisközösségeknek meg kell őrizniük a helyi értékeket, az évszázados hagyományokat. Több pozitív példa is mutatja, hogy megélhetési lehetőséget lehet teremteni belőlük. Másrészt pedig egy erős civil társadalmat kell felépíteni, mely képes kell legyen felülvizsgálni és kiegészíteni a politikum tevékenységét – hangsúlyozta Sógor Csaba.

A képviselő a Székelyföldi autonómia kapcsán elmondta: véleménye szerint először az itt élő emberekben kell megfogalmazódjon az autonómia, és tudatosuljon az, hogy mindezt csupán összefogással lehet megvalósítani. „Kardrántások helyett, ma már a diplomácia nyelvén kell érvényesítenünk az akaratunkat, és hozzászoktassuk a környezetünket ahhoz, hogy önállóságot akarunk” – magyarázta.