Ökumenikus istentisztelettel és utcai felvonulással zárult a XVI. Botorka Nemzetközi Néptáncfesztivál

2012-10-22

Tizenhatodik alkalommal szervezték meg október 18–21. között a Botorka Nemzetközi Néptáncfesztivált Balánbányán.


A XVI. Botorka Nemzetközi Néptáncfesztiválon idén több mint tíz tánccsoport volt jelen,  határon innen és határon túlról is egyaránt érkeztek együttesek. A rendezvény utolsó napján ökumenikus istentiszteletet tartottak, majd a kultúrház előtti téren népviseleti parádéval, utcai felvonulással  zárták a négy napos ünnepséget. A hagyományos ünnepség vasárnapi programjain Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is részt vett.

“A diktatúrában pontosan tudták, miért kell betiltani a táncházmozgalmat és miért kell akadályozni az embereket szabad vallásgyakorlásukban, mert a közösségben megélt hit nélkül iranyíthatóvá tehettek bennünket. A néptánc, a népviselet, az ének által továbbvihetjük őseink kultúráját, amelyhez ragaszkodunk kell, nemcsak azért, hogy ne válljunk a puha diktatúrák, a bankkölcsön, az egyenkultúra rabjaivá, hanem azért is, mert a zene és a tánc nemzetközi nyelvén egymáshoz is közelebb kerülünk” – mondta ünnepi köszöntőjében Sógor Csaba európai parlamenti képviselő.

-Itt Balánbányán, ebben az országban vagy bárhol Európában a tánc senkit sem sért, a tánc nyelvét mindenki ismeri. Egymás táncának, zenéjének, népviseletének ismerete pedig gazdagabbá tesz bennünket, ettől lesz Európa fő jellemzője: egység a sokszínűségben.  Az erdélyi magyar népi kultúránk nélkül Románia és Európa is szegényebb lenne. Ma már tudjuk, hogy Európát nem a bankok, nem a pénzügyi világ menti meg elsősorban, hanem a kultúrájához, a tradícióihoz, anyanyelvéhez ragaszkodó közösségek, akik azért tudnak dolgozni, mert ünnepelni, énekelni és táncolni sem felejtettek el  - hangsúlyozta az EP-képviselő.