Van jövője a kis gazdaságoknak az Európai Unióban

2010-03-29

Mezőgazdasági információs kampányt bonyolít le ezen a héten Szilágy megyében az Európai Parlament Romániai Tájékoztató Irodája. A tájékoztató kampány ünnepélyes megnyitóval indult március 29.-én Zilahon, majd az elkövetkező napokban információs pontok felavatásával folytatódik Zsibón, Szilágycsehben és Szilágysomlyón.


Az EP az Európai Unió minden tagállamában hivatalos tájékoztató irodát működtet, amelynek az a feladata, hogy az uniós politikákról, valamint az Európai Parlament tevékenységéről tájékoztassa a közvéleményt. Az EP bukaresti irodája e minőségében kezdeményezte a mezőgazdasági tájékoztató kampányok sorát, ugyanis a Lisszaboni szerződés életbe lépése után az Európai Parlament egyenjogú döntéshozó lett a mezőgazdaság terén is.

A Szilágy Megyei Tanács volt a karaván megnyitó eseményének házigazdája, Marc Tiberiu elnök örömét fejezte ki, hogy a kampány pont Szilágy megyében indul, ugyanis a megye lakosságának mintegy fele vidéki környezetben él, és a mezőgazdasági termelés a régió össztermelésének 8 százalékát teszi ki. Ezt követően Lucinia Bal, az EP Bukaresti Tájékoztató Irodájának igazgatója ismertette a kampány célkitűzéseit, majd Végh Sándor Szilágy megyei prefektus köszöntötte a hallgatóságot. A megnyitó díszmeghívottja Sógor Csaba EP-képviselő volt, aki Az Európai Parlament szerepe a mezőgazdasági jogalkotásban címmel tartott előadást.

Az erdélyi magyar képviselő beszédében üdvözölte a Lisszaboni szerződés hozta változásokat, kiemelve az EP szerepkörének szélesedését, ugyanis mezőgazdasági témakörökben csupán az Európai Bizottságnak volt döntésjoga az eddigiekben. Ugyanakkor nehezményezte, hogy a változások ellenére az Európai Uniónak még nincs közép-, és hosszú távú mezőgazdasági stratégiája. Kérdésre válaszolva Sógor Csaba elmondta, hogy a kistermelők jövője se annyira sötét, mint amilyennek azt egyesek megpróbálják lefesteni, ugyanis 2007-ben több mint 13 millió effajta, 12 hektárnál kisebb területtel rendelkező magán- és családi vállalkozás volt az Európai Unióban.

A következőkben Marc Tiberiu a Ruraland nevű európai programot mutatta be, amelynek célja, hogy a különböző régiók tapasztalatcseréje által a vidéki gazdasági diverzifikációt segítse elő. Végül a Szilágy megyei Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség képviselői mutatták be a támogatási és pályázati rendszereket.