Szüreti fesztivál Dobrán

2012-10-21

Kettős ünnepség helyszíne volt október 20.-án a Szatmár megyei Dobra, ahol az ötödik Szüreti Fesztivál keretén belül a dobraiak és a Dobráról elszármazottak találkozására is alkalom nyílt. A dobrai gyökerekkel rendelkező Sógor Csaba évről-évre szívesen látogat el a falu őszi rendezvényére.



Az V. Dobrai Szüreti Fesztivál bográcsfőző versennyel vette kezdetét, majd sor került a hagyományos hívógatóra, amelyet ünnepi istentisztelet követett a helyi református templomban. Ezután a templomkertben az öt évvel ezelőtt felállított Turul-szobornál folytatódott az ünnepség, ahol Erdei D. István parlamenti képviselő, Suhó Zoltán helyi iskolaigazgató, valamint Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő mondott beszédet.
 
 - Az egyik ősöm 1650. novemberében magától Rákóczi Györgytől kapott egy nemesi levelet, mert karddal védte meg a hazáját – nyitotta ünnepi beszédét a két világháború hősi halottainak emelt emlékmű előtt Sógor Csaba. „Emlékezzünk azokra, akik előttünk jártak: nevekre, arcokra, történetekre, szülőkre, testvérekre, elhunytakra, a még közöttünk lévőkre. Ne feledjük, hogy őseink a földből éltek és ha kell ezt a földet karddal védték meg. Az emlékezésnek akkor van értelme, hogyha ezek a nevek, arcok, történetek, földek és kardok nemcsak egy ember, vagy egy falu története, hanem egy egész közösség története, mert ha ez nem így van, akkor csak üres és hiábavaló múltsíratás a mi emlékezésünk. ” – mondta az erdélyi magyar képviselő.

Sógor Csaba szerint változik körülöttünk a világ, ma már nemcsak karddal kell megvédeni a hazát és nem csupán csak a földet kell megművelni, hanem tudással kell többet és jobbat tenni. „Ma nem hősi halottakra van szükségünk, hanem hősi túlélőkre, akik bármilyen körülmények között az ősöktől szerzett tudással jobban művelik a földet, jobban szeretik a falut, a közösséget, a hazát, amelynek tagjai.  Az első és második világháború hősi halottai embertelen háborúban haltak meg a hazáért,  sokan nem is hazai földön. Ma többen arra biztatnak, egymással versenyezzünk, ugyanazért az ügyért külön harcoljunk. El akarják hitetni velünk, hogyha egymás ellen indulunk a választásokon, ha széthúzunk, az hasznunkra válik” – mutatott rá az EP-képviselő. 

Az esemény zárásaként a vendégek megkoszorúzták a templomkertben öt évvel ezelőtt felállított Turul-szobrot, majd a helyi ifjúság kulturális programja következett, aztán pedig kezdetét vette a szüreti mulatság, amelynek bevételét az egyházközség javára, egy ravatalózó építésére fordítják majd.