Egyetemisták újították fel a siklódi kútházat

2012-06-19

Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Siklódi Egyesület közösen szervezték meg az „Architectural heritage and the EU” elnevezésű tábort 2012. június 10 – 17. között a székelyföldi Siklód településen. A tábor ideje alatt az egyetemisták munkájának köszönhetően felújításra került egy elhanyagolt állapotban lévő, székely stílusjegyű kútház.


A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen hosszú ideje hagyomány, hogy az elsőéves építészhallgatók egy építőtábor keretében megvalósítják a második félév egyik tervezési feladatát. A félév végén a tantestület a hallgatók munkái közül egyet kiválaszt, végül ez a terv épül meg.

Az egyetemisták feladata egy kútház tervezése volt. Tizennégy építészhallgató tervei közül Czakó Dorottyáé lett a befutó, így a tábor ideje alatt Siklód községében az ő terve került megépítésre. Az építőtábor lényege abban áll, hogy az elsőéves hallgatók megtapasztalják azt, hogy fizikailag hogyan manifesztálódik egy terv, egy gondolat.

A feladat kis volumenű, a kezdő hallgatók szakmai képességeinek megfelelő, ám de mégis komoly építészeti jelentőséggel bír. Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő szerint bár a  feladat kis volumenű volt, amely a kezdő hallgatók szakmai képességeinek megfelelő, ám de mégis komoly építészeti jelentőséggel bírt. „Figyelembe kellett venni a helyi viszonyokat, a régi stílusjegyeket, az emberek igényeit, akik ott élnek és használják majd a kutat. A projekt célja egy olyan kútház létrehozása volt, mely méltó módon helyettesíti a régi beomlott kutat, a falu léptékéhez, életviteléhez és a természeti ill. épített környezetéhez igazodva.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a fiatal építészek táborának szervezésében szívesen vállalt szerepet,  hiszen kimagaslóan támogat minden olyan törekvést, amelyek a régi értékek megőrzését szolgálják, és amelyek a közösség javára válnak.