Uniós pályázásra biztatják a fiatal önkormányzatisokat

2012-09-29

Helyi és mikroregionális fejlesztési tervek elkészítésére kérte fel Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő a XI. MIÉRT Akadémián részt vevő fiatal önkormányzati képviselőket szombaton, szeptember 28-án Püspökfürdőn. „A fiatalok szerepe az önkormányzatokban” címszó alatt zajló rendezvényen Sógor Csaba Farkas András pályázati szakértő társaságában tartott előadást, majd pályázatot hírdetett a fiatalok számára, melynek fődíja egy brüsszeli szakmai látogatás lesz.„Folyamatosan tájékoztatjuk a fiatalokat az Európai Unióról és az uniós pályázati rendszerről. Tudatosítani akarjuk bennük, hogy új játékszabályok vannak és ezután ezek mentén játsszák a meccseket. A fiatalok helyzetelőnye pedig az, hogy nagyon gyorsan és nagyon hatékonyan megtanulják a szabályokat” – nyilatkozta Sógor Csaba a rendezvényen.

A képviselő által meghirdetett pályázat arra ösztönzi a MIÉRT fiatal önkormányzati képviselőit, hogy felmérve lakhelyük lehetőségeit, készítsék el az uniós pályázati rendszerhez szükséges fejlesztési terveiket. Ezek alapján a fiatalok később uniós támogatásokat megcélzó pályázatokat is leadhatnak. A pályázat szakmai hátterét a Pont pályázati tanácsadó csoport biztosítja, ezért Farkas András pályázati szakértő az előadás során az uniós támogatási rendszer várható változásait vázolta. A pályázatot a MIÉRT bonyolítja le és a fiatal önkormányzatisok jövő év február végéig jelentkezhetnek a kiírásra.

„2014 után új költségvetési ciklusba lép az Európai Unió, új források válnak majd elérhetővé az önkormányzatok számára. Csak rajtunk múlik, hogy tudunk-e élni ezzel a lehetőséggel. Ebbe az irányba teszünk most egy lépést és bízom benne, hogy azok a fiatal önkormányzati képviselők, akik részt vesznek a pályázatban, több eséllyel indulnak majd ebben a versenyben” – zárta előadását Sógor Csaba.

 

Európai önkormányzatok Erdélyben

Pályázat

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselõ és a Magyar Ifjúsági Értekezlet pályázatot hirdet fiatal önkormányzati vezetõk, képviselõk és köztisztviselõk számára helyiségük vagy szûkebb régiójuk fejlesztési terveinek elkészítésére.

A program célja: 

- megismertetni a fiatal önkormányzati vezetõket, képviselõket és köztisztviselõket az Európai Unió által nyújtott fejlesztési lehetõségekkel, valamint az európai önkormányzatok mûködésével.

A program felépítése: 

- a pályázók uniós támogatásokat lehívó helyi és mikro regionális fejlesztési tervek készítése és beküldése által vesznek részt a pályázatban
- a pályázatokat egy szakmai zsűri bírálja el

Díjazás:

- a nyertes pályázók egy csoportos belgiumi szakmai tanulmányúton vesznek részt


Részvételi feltételek: 

- 18 – 35 év közötti életkor 
- érvényben levõ közképviseleti mandátum vagy közigazgatási munkaviszony
- ajánlólevél a MIÉRT megyei vagy területi tagszervezetétõl


Pályázati anyagok:

- fényképes szakmai önéletrajz (értesítési cím, telefonszám, e-mail cím megjelölésével) 
- helyi vagy mikroregionális fejlesztési terv
- nyelvtudást igazoló dokumentumok 
- motivációs levél maximum 1 oldal terjedelemben

A pályázatokat az office@miert.ro címre kérjük elküldeni 2013. február 28-ig.

További információ:

Molnár Zsolt

+40-745-884719

office@sogorcsaba.eu