Sógor: az önrendelkezés kérdését napirenden kell tartani

2012-09-27

“A romániai magyaroknak ismét azzal kellett szembesülniük, hogy országuk vezetése nem vesz tudomást kívánalmaikról. A nemzeti kisebbségek önrendelkezésének számos jól működő formája létezik világszerte. Az általam beterjesztett törvénytervezet egy lehetséges megvalósítási formája az önrendelkezésnek, de pillanatnyilag még arra sincs hajlandóság, hogy elvi vitákat folytassunk a témáról” – nyilatkozta Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselő a román Szenátus döntésével kapcsolatosan, miszerint többségi szavazással elutasította azt a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezetet, amelyet 2005-ben Becsek-Garda Dezső volt képviselő és Sógor Csaba akkori szenátor nyújtottak be.


A képviselőház ugyanabban az évben elutasította a tervezetet, ám a döntő háznak számító szenátus plénuma csak ma tűzte napirendre és 54 ellenszavazattal, 2 tartózkodással és 5 igennel leszavazta a kezdeményezést. A felsőház most a kormány és a szakbizottságok jelentései alapján szavazott a törvénytervezetről. A jelentések a szuverenitás, a közigazgatás és a nemzeti szimbólumhasználat szempontjából alkotmányellenesnek nyilvánították a tervezetet, amelyet a honatyák ezután vita nélkül, 54 nem, 2 tartózkodás és 5 igen szavazattal utasítottak el.

„Az autonómia 1993 óta szerepel az RMDSZ programjában, és az óta igyekszünk a román kollégákat megszoktatni az ötlettel. Bukarestben és Brüsszelben egyaránt azzal foglalkozunk, hogy hangoztatjuk a kisebbségek önrendelkezésének fontosságát és hasznosságát, napirenden tartjuk a magyar emberek igényeit, ám e téren sok még a tennivalónk. A mai szavazás erről tanúskodott” – fogalmazott Sógor Csaba.