Biztonságpolitikai és gazdasági problémaként kell tálalni a kisebbségi kérdéseket

2010-03-22

Tisztújító közgyűlését tartotta a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Társulat, március 19.-én, pénteken a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia Deus Providebit Házában. Az eseményre Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő is hivatalos volt.


Kétévente ül össze az RMKT, hogy kiértékelje az elmúlt évek tevékenységét, hogy a helyi szervezetek és az országos vezetőség beszámoljanak az elért eredményekről. A pénteki találkozó során a sikerek mérlegelése mellett tisztújító közgyűlést is szerveztek.

Az esemény vendége volt Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, aki az erdélyi magyar kisebbség uniós perspektíváiról tartott előadást. A képviselő a jelenlévőknek kifejtette: amikor az Európai Parlamentben a kisebbségi témák kerülnek szóba rendszerint "csomagolni kell" a mondanivalót, ugyanis a kisebbségi témákkal nehezebben foglalkoznak, hiszen tartanak a tömeges bevándorlástól.

"Ha azt szeretnénk, hogy a kisebbségi kérdések is napirenden legyenek, akkor azokat vagy biztonságpolitikai és gazdasági problémaként kell tálalni" - magyarázta. Sógor Csaba arra is kitért, hogy a kisebbségi kérdés összefüggésben van egy adott ország gazdasági fejlődésével és politikai stabilitásával, ezektől a tényezőktől függ, hogy mennyire tartják tisztességben a kisebbségek jogait. Példaként a szlovák nyelvtörvényt említette, amely véleménye szerint az egységes belső piac működését, az Európai Unió egyik legkimagaslóbb vívmányát is veszélyezteti.

Az interaktív előadás során arról is szó esett, hogy mit tehet egy keresztény-demokrata platform és egy keresztény ember Európában azért, hogy olyan döntések szülessenek, amelyek segítik a kisebbség helyzetét.

- Néha úgy tűnik, hogy az Európai Néppártot a döntések halogatása és a másság iránti türelmetlenség jellemzi. Úgy gondolom, hogy nekünk éppen azért van helyünk a képviselőcsoportban, hogy a kisebbségi létben edződött keresztény értékrendünk által, erősíteni tudjuk a néppárt sajátos értékrendjét és befolyásolhassuk döntéseit – hangsúlyozta Sógor Csaba.