Új iskolát avattak Kézdialmáson

2012-08-12

Vasárnap avatták az öt év után befejezett P. Kelemen Didák iskola új épületét Kézdialmáson. A közel kétszáz vendég és meghívott jelenlétében tartott ünnepségen a megyei és helyi elöljárók mellett, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Sógor Csaba EP-képviselő is részt vett.Az I-VIII. osztályos tanodát még 1889-ben alapította Demeter György tanítómester, ami után egészen az 1948-as államosításig római katolikus népiskolaként működött. A visszaszolgáltatás után azonban egyre világosabbá vált a falu elöljárói számára, hogy a régi épület és a templom már nem nyújt megfelelő oktatási környezetet, így Molnár István polgármester támogatókat keresve nekifogott az új iskola terveinek elkészíttetéséhez.

„ Aki a maga idejében jót tesz, az századokért cselekszik" – emelte ki ünnepi beszédében a polgármester, külön hangsúlyozva, hogy a sok türelemmel és kitartással megvalósított építkezés töretlen hit és összefogás nélkül soha nem jöhetett volna létre.

Sógor Csaba EP-képviselő Páter Kelemen Didák, 17. századi minorita szerzetes szellemét és Erdély aranykorát idézte beszédében: „Akkor is tudták az erdélyi fejdelmek, hogy nem a hadsereg, nem az erős várfalak, hanem a tudás tartja meg a nemzetet és az országot. Ma már azt is tudjuk, hogy a gazdasági válságot könnyebben vészelték át azok az országok, közösségek, akik az oktatásba fektettek be. Tudták ezt azok is, akik az elmúlt rendszerben megpróbáltak megfosztani bennünket az anyanyelvű oktatástól, a saját nyelvünkön folyó értelmi gyarapodás lehetőségétől."

Sógor Csaba kifejtette, P. Kelemen Didák mint, ahogy Körösi Csoma Sándor a vidék nagy szülötte nemcsak szűkebb hazájukért munkálkodtak. - A tudomány nem ismer határokat, székelyföld akkor lesz erős, ha túl látunk a hegyeken – tette hozzá Sógor. Ehhez kívánt erőt, egészséget és jó munkát az RMDSZ-es politikus az immár teljesen modern, kilenc osztályteremmel, zuhanyzókkal, étkezdével és szabvány-konyhával, valamint könyvtárszobával is rendelkező új épületben munkálkodó pedagógusoknak, diákoknak.

„A bukaresti lobbi mellett szükség van rá, hogy egy közösségnek legyenek álmai, aztán célratörő, tudatos, makacs emberek, vezetők kellenek, hogy ezeket meg is tudjuk valósítani", hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki szerint a kézdialmási új iskolaépület az élő példa arra, hogy nehéz időkben is lehet „vitorlát bontani" és haladni, ha összefogással otthont teremtünk a kultúránknak, a magyarságunknak.