XII. Ifjúsági Üzleti Program Csíkszeredában

2012-08-02

Közel száz résztvevője van a Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány, a CTP Transylvania Egyesület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) által 2012.  július 29. és augusztus 4. között szervezett XII. Ifjúsági Üzleti Programnak (IÜP).Az idei program vasárnap egy csapatépítő játékkal indult Csíksomlyó hegyén, majd a tényleges munka és tanulás hétfőn vette kezdetét. Szerda délelőtt Sógor Csaba európai parlamenti képviselő előadásával kezdődött a nap, aki tizenhárom évvel ezelőtt a program indításakor is jelen volt, s azóta is aktív támogatója a pályaválasztás előtt álló fiatalok felkészítő programnak.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő amellett, hogy saját munkájáról tájékoztatta az Erdély különböző pontjáról érkezett fiatalokat, hasznos tanácsokkal is ellátta őket.

Az erdélyi magyar politikust arról kérdezték, hogy mi szükséges egy jó üzlethez.  Sógor Csaba válaszában kifejtette, a széles kapcsolatiháló mellett nagyon fontos az is, hogy az egymásba vetett bizalmat helyreállítsuk, hiszen ez elengedhetetlen akár az üzleti világban, akár a társadalmi érintkezésben. - Véleményem szerint a tudás is a jó üzlet alapja. Úgy érdemes élni, ha azt csinálhatjuk, amit szeretünk. Szeretem a munkámat és szerencsésnek tartom magam, mert egész életemben olyasmival foglalkozhattam, amit szívesen végzek. Ahhoz, hogy életetek végéig azt csinálhassátok, amit szerettek állandóan képeznetek kell magatokat, mert három diplomával is munkanélkülivé lehet válni, amely hivatásváltásra kényszerít bennünket – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Sógor Csaba szerint minél több erdélyi magyar fiatalnak ki kellene használnia a külföldi tanulási lehetőségeket, például az Erasmus diákcsere programokat, és az ott megszerzett tudást lehetőleg a hazai közösség javára kell fordítani. – Ezért támogatok ilyen típusú program-kezdeményezéseket és tanulni vágyó fiatalokat személyesen – hangsúlyozta az RMDSZ-es politikus, akit a fiatalok hosszasan kérdeztek az Európai Unió jövőjéről: arról, hogy milyen globális problémákkal kell az EU-nak szembenéznie és hogy milyen lehetőségeik vannak az itthon maradt fiataloknak. 

A tavalyi évhez hasonlóan egyébként idén is négy modulban dolgoznak a beiratkozott csapatok: alap és emelt szintű üzleti terveket állíthatnak össze, illetve marketing- és médiaterveket készítő szakmai blokkban is dolgozhatnak. Munkájukat a program utolsó napján szakzsűri fogja értékelni és díjazni. Mudri György, az Ifjúsági Üzleti Program igazgatója szerint évről-évre növekszik a résztvevők száma.  - A program sokat segít a fiatalok pályaorientációjában és erősíti a határon átnyúló kapcsolatokat, hiszen a terveken közösen dolgoznak az erdélyi és magyarországi fiatalok. Az IÜP sikerét bizonyítja az is, hogy évről-évre régi diákok térnek vissza hozzánk és mesélnek az üzleti életben elért sikereikről és tapasztalataikról - nyilatkozta a program igazgatója.