Sógor: Felelőséggel tartozunk a hazánkért, erre kötelez bennünket a szabadságunk

2010-03-16

Az 1848-1849-es szabadságharc emléknapján Székelyföldön ünnepelt Sógor Csaba, EP-képviselő. Délelőtt a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola által szervezett ünnepségen tisztelgett a szabadságharc hősei előtt, majd a 12 órakor kezdődő székelyudvarhelyi megemlékezésen is lerótta kegyeletét.


Több százan gyűltek össze a magyarok nemzeti ünnepén, március 15-én a székelyudvarhelyi Márton Áron téren, hogy megemlékezzenek az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából. A székely huszárok felvonulását követően a Vasszékely szobor megkoszorúzásával kezdődött az ünnepség, majd a város polgármestere és a meghívott vendégek szólaltak fel.

Bunta Levente polgármester ünnepi felszólalása után Ladányi László, Hargita megye prefektusa olvasta fel Emil Boc miniszterelnök üzenetét, majd Alföldi László, a bukaresti Magyar Nagykövetség rendkívüli követe Sólyom László köszöntőjét továbbította. Sógor Csaba európai parlamenti képviselő beszédében arra figyelmeztetett, hogy a szabadság, nem csupán annyit jelent, hogy van egy hazánk amit magunkénak érzünk, hanem magában hordozza azt is, hogy van egy hazánk, amelyért felelősséggel tartozunk. 

„1849. március 21.-én Bem tábornok Erdély népéhez ezt a szózatot intézte: magyarok, szászok, románok nyújtsatok egymásnak testvéri kezet, és boldogok lesztek. Ha ma Bem idejönne közénk, ezt bizonyára már másképp mondaná: székelyföldiek és belső-erdélyiek, székelyföldiek és szórvány magyarok, erdélyiek és anyaországiak fogjatok össze, nyújtsatok egymásnak testvéri kezet, mert különben hazátok sem lesz” – hangsúlyozta Sógor Csaba EP-képviselő a magyar nemzet összetartásának fontosságát.

Beszédében kiemelte, nem elegendő ha csak mi szeretjük a hazánkat, arra kell törekednünk, hogy azok is otthon érezzék magukat nálunk, akik nem egy nyelvet beszélnek velünk Azok a jogok, amelyekért nap mint nap mi is küzdünk, például az anyanyelvünk vagy az autonómia, mind-mind európai értékek. A katonák egykor felesküdtek a hazára, mi arra esküdhetünk fel, hogy ezt az országot európaivá tesszük – fejtette ki a képviselő.

Fotógaléria