EP-képviselők tanácsai az EU táborban

2010-07-03

Sógor Csaba, Winkler Gyula és Sebastian Valeriu Bodu EP-képviselők Your choice: közéleti szerepvállalás vs. gazdasági szféra az EU-ban című előadása nyitotta az EU tábor szombati napját. Az aktuális helyzetre reflektálva, a délelőtti előadás keretén belül az EP-képviselők rávilágítottak a köz- és versenyszféra kölcsönhatására.


Sebastian Valeriu Bodu a privát és állami szektor előnyeinek és hátrányainak összehasonlítását követően részletesen tárgyalta a közszereplővé válás feltételeit: „előzetes szakmai tapasztalat, illetve a sikerek és kudarcok kezelésére való állandó felkészültség szükséges (...); folyamatos odafigyelés nemcsak arra, hogy mit kommunikálsz, hanem hogy a környezeted mit mond rólad”. A képviselő a továbbiakban azt hangsúlyozta, hogy politikusként sem szabad a különböző kompetenciákat hanyagolni, „ne csak politikusokként fejlődjetek, hanem valamennyi képességben, mert bármikor szükség lehet ezekre” − tanácsolta a leendő közszereplőknek, táborlakóknak Bodu.

A témát tovább fejtve, Winkler Gyula, a mentalitásváltás szükségességének kérdéskörére alapozva, a fejlődési tendenciák figyelembevételét ajánlotta a hallgatóságnak, egy jövőjét tervező fiatal szempontjainak felvázolásával. „Az utóbbi időben sok szó esik a válságról, különösen gazdasági vonatkozásban, én arra hívnám fel a figyelmet, hogy létezik egy mélyebb krízis, egy társadalmi, morális válság. Megrendült a bizalom a társadalom különféle intézményeiben, ilyen körülmények között a pályaválasztás is nehezebb, hiszen ezen a területen a modellek, a társadalmi elfogadottság nagy szerepet játszik” – hangsúlyozta előadásában Winkler Gyula.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerint nemcsak Erdélyben és a Kárpát-medencében érdemes szétnézni, hanem az európai tendenciákat is meg kell ismerni. „Átvehető néhány biztos elem: biztos, hogy a jövő társadalma tudásalapú társadalom lesz, biztos, hogy egész életen át tartó tanulásban kell gondolkodni, mert az alapképzés ma már távolról sem elég egy sikeres karrier kialakításához. El kell fogadni, hogy állandó a változás, ezért szükséges a sikerhez a rugalmasság és a bátorság” – fogalmazott Winkler Gyula, kiemelve, hogy a legfontosabb mégis az, hogy szeretni kell azt, amivel foglalkozunk. „Az állandó kihívásokat csak úgy lehet megválaszolni, ha szereted azt a hivatást, amit választottál, csak így lehet sikereket elérni egy adott szakterületen” – mondta Winkler.

Az európai parlamenti képviselő a morális válság kapcsán újból felvetette az új társadalmi szerződés gondolatát, amelyet Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökjelöltje a tavalyi választási kampányban szorgalmazott. „Az erdélyi magyarság, de az egész romániai társadalomnak szüksége van egy új társadalmi szerződésre, amely az európai értékekre alapozva teszi lehetővé, hogy sikeresek legyünk az Európai Unióban” – szögezte le Winkler Gyula.
Sógor Csaba beszédében arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy a mai globális pénzügyi válságban a legfontosabb hosszú távú befektetés az oktatás minőségének és körülményeinek javítása kell hogy legyen. “Számtalan országban rájöttek már arra, hogy az ország költségvetésének jelentős részét a tanügyre kell fordítani. Megfelelő oktatási rendszerrel lehetőséget tudunk teremteni a mai ifjúság számára, hogy úgy a közszférában, mint a gazdasági szférában megtalálják a helyüket” - hangsúlyozta a képviselő.

“Napjainkban az információ hatalom, s a gazdaság világszerte mindenkitől azt követeli, hogy szakértő legyen, ezért éppen a szakemberek kezében van a legnagyobb hatalom” - egészítette ki, majd azt is kiemelte, hogy a civil társadalom megerősítése is elengedhetetlenül fontos egy stabil közszféra létrehozásához.

Összegzésként Sógor Csaba a munkavállalás előtt álló fiataloknak Csíkszentmihályi Mihály erdélyi származású, amerikai pszichológus által vizsgált áramlat-élményt hozta fel követendő példának, amely a munka és az élvezet párhuzamán alapszik: „Akkor igazán jó egy munka, ha az ember képes teljesen elmélyülni abban a tevékenységben, amit csinál” - mondta az EP-képviselő.