Sógor Csaba meghívására újra Brüsszelben a székely borvizek

2010-03-23

Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő a Víz Világnapja alkalmából 2010. március 23-án ismét erdélyi ásványvizeket népszerűsítő akciót szervezett Brüsszelben. Az Aqua Transylvaniae második kiadása során öt féle Kovászna megyei vizet kóstolhattak az érdeklődők.


Az előpataki, bodoki, bibarcfalvi, illetve a kovásznai forrásvíz szénsavas és sima változatának begyűjtését, valamint az ismertető anyag egy részének összeállítását Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megye Turizmusáért nevű Egyesület közreműködésével vállalta készségesen. A kiállítás egyik színfoltja a "Kovászna megye borvizei címkékben" című összeállítás.

A képviselő tavalyi, hagyományteremtő kezdeményezése az angol nyelvű szórólapok és a főleg Hargita megyei vizek kóstoltatása révén általános jellegű információt adott a jellegzetes székely termékekről, az erdélyi vízkultúráról, valamint Székelyföld ásványvizes vidékeinek szépségeiről.

Idén az érdeklődők kizárólag Kovászna megyei vizeket kóstolhattak. A rendelkezésükre álló dokumentáció is főleg ezen megye borvizeinek leírását tartalmazza. A "Seklerland, the Land of Mineral Waters", azaz 'Székelyföld- borvízföld' nevű képes kiadvány mégis általában a székely ásványvizek összetételét, az ásványvíz mindennapi használatának kultúráját részletezte. Ebből a székely közkincsből fejlesztették ki a Kovászna m oacute;dszert. A megye turisztikai nevezetességeit, a helyi történelmet és kultúrát, az ásványvizeket és a gasztronómiát anekdotikus közvetlenséggel mutatta be az a képes térkép is, melynek megjelentetését Sógor Csaba képviselői alapjából támogatta.

- Ásványvizeinkre méltán vagyunk büszkék: minőségük révén, e területen legalábbis, az európai élvonalban érezhetjük magunkat. A víz kérdése fontos politikai tét - Erdélynek, a Székelyföldnek ebben nyílt lehetősége, nagy jövője van - fejtette ki Sógor Csaba az esemény megnyitóján.

Fotógaléria