Sógor Csaba meghívására bemutatták a bélteki borokat az Európai Parlamentben

2010-02-11

Sógor Csaba RMDSZ-es EP- képviselő kezdeményezésére február 10-én, Strasbourgban, a Szőlő-, Gyümölcs- és Zöldségtermesztés - Hagyomány - Minőségi élelmezés Intergroup havi ülésén Brutler János önológus, a Brutler és Lieb cég képviseletében ismertette a krasznabélteki (Szatmár megye) borászati termékeket.


A borszakértő képes vetítéssel egybekötött előadásban ismertette a bélteki szőlőtermesztés és borászat több évszázados múltra visszatekintő történetét. A római kori örökségnek Szent László korán át, a Károlyi grófok birtokán folyó tevékenységnek köszönhetően, majd a betelepített svábok szakértelme révén, máig gyűrűzik története.

Brutler János prezentációja kitért a SAPARD európai program keretében vállalkozása által elnyert 260 ezer eurós támogatás fontosságára, valamint ezen uniós támogatás nyomán a vállalkozása által megvalósított fejlesztésre: - Nagy öröm számomra, hogy bebizonyosodott, a bélteki borászat európai szintű. A ma esti szakértők visszajelzése fontos számomra, számunkra, mert egyértelmű, hogy versenyképesek vagyunk, szerepet vállaltunk az uniós bortermelésben.

Az önológus magyarázata nyomán a Nachbil (helyi dűlőnév) elnevezésű borok közül 8 fajta kóstoltatására került sor.

Sógor Csaba vendéglátói zárszavában megköszönte, hogy az Intergroup vezetősége a sikeres bemutatónak köszönhetően, még az idén októberre tervezett tanulmányútját Erdélyben, az ő képviselői körzetében tartja majd.

Fotógaléria