Sógor Csaba meghívására: Brüsszelben a Teleki Téka

2009-04-02

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselő meghívására az Európai Parlament kulturális és oktatási szakbizottságának (CULT) 2009. április 2-i ülésén a marosvásárhelyi mutatta be Teleki Tékát és a Bolyai Múzeumot Spielmann-Sebestyén Mihály, fő-könyvtáros.


Az ülésen jelen volt az Európai Bizottság (EB) könyvtárának felelős munkatársa, Michal Rynkowski is, aki további tájékozódás végett a bizottsági könyvtár állománya számára átvett egy példányt az angol nyelven levetített, a Teleki-Bolyai Könyvtárat ismertető DVD-ből. A Teleki Tékát és a Bolyai Múzeumot - rangjuk intézményes elismerésének zálogául az erdélyi magyar közösség szeretné az UNESCO világörökség listáján tudni.

A célkitűzést készségesen támogatom. Ezért kértem a CULT szakbizottság alelnökét, Schmitt Pál FIDESZ-es képviselőtársamat, terjessze az Európai Parlament koordinátorai elé a témát, és hasson oda, hogy a szakbizottság tagjai megismerhessék az erdélyi magyar szellemiség egyik legjelentősebb intézményét - hangoztatta Sógor Csaba.

A CULT bizottság tagjainak módjukban áll utóbb hivatalosan állást foglalni a Teleki-Bolyai könyvtár tevékenységével kapcsolatosan. Értékelő nyilatkozatuk ugyan nem hivatalos kritérium az UNESCO-lista bővítésénél, de fontos lobbyelem lehet a Teleki Téka UNESCO-s pályázatának megítélésében.

Sógor Csaba javaslatára a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet örömmel adott otthont azon kezdeményezésnek, hogy a vendég-előadó este a Teleki Tékáról és a Bolyai Múzeumról hosszabb előadást tarthasson a helyi magyar közösségnek is.

Spielmann-Sebestyén Mihály adatokban gazdag, ezúttal magyar nyelvű vetítéssel egybekötött, hangulatos előadásban ismertette a könyvtáralapító Teleki Sámuel munkásságát, a könyvtár példásan megőrzött állományainak történetét, de kitért az intézmény működésének részleteire, sőt város- és művelődéstörténeti adalékokra is hivatkozott.

- A Teleki-Bolyai könyvtár állománya, csakúgy, mint a könyvek által a közösség szolgálatának hagyománya olyan felbecsülhetetlen szellemi örökség, mely tagadhatatlan Európa-kötelékünk, és amelyre méltán vagyunk büszkék - mondotta Sógor Csaba a sikeres est összefoglalásaként.

Fotógaléria