Erdélyi Napok Brüsszelben

2008-06-26

Brüsszelben 2008. május végén elkezdődött Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő Erdélyi Napok című kulturális rendezvénysorozata. Az Európai Parlament (EP) mindkét székhelyén, hetente szerveznek a képviselők a hatalmas épületkomplexum különböző térségeiben tárlatokat, kiállítással egybekötött információs standokat.


E lehetőséggel élt Sógor Csaba, akinek célja, hogy az erdélyi magyar közösségre, a régió multikulturális jellegére, értékrendjére és az erdélyi magyarság kimagasló teljesítményeire irányítsa Európa figyelmét. Az eseménysorozat Ádám Gyula csíkszeredai fotóművész Az én Erdélyem című tematikus fényképkiállításával kezdődött. A tárlaton a művész 1985 és 2008 között készült képeivel ismerkedhetett meg a brüsszeli közönség.

A hagyományos mesterségeket, tájakat és látképeket, portrékat, illetve jellegzetes csendéleteket ábrázoló, lírai hangulatú fotók osztatlan sikert arattak. Erdélyi borkóstoló zárta az ünnepélyes megnyitót. Folytatásként a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet otthont adott a marosvásárhelyi Ariel Gyermek-és Bábszínház A vitéz szabócska című előadásának. A francia és magyar nyelvi változatban is bemutatott Grimm-mese feldolgozást Barabás Olga Jászai Mari-díjas művész rendezte.

A darab francia nyelvű változata a jobb kommunikáció kedvéért született. Általa a brüsszeli magyar anyanyelvű gyerekeken kívül az EP idegen ajkú óvodásai, a helyi európai iskola és az erdélyi kulturális együttműködést hagyományosan támogató Saint-Michel Jezsuita Kollégium francia diákjai is élvezhették a magyar dallamokkal, verses betétekkel és ráolvasókkal ízesített bábjátékot.

Fotógaléria