Brüsszelben is bemutatják a Márton Áron püspökről szóló vándorkiállítást

2016-10-18

Közel egy hete látogatható a brüsszeli Magyar Házban a Márton Áron erdélyi püspök életét bemutató vándorkiállítás. A Márton Áron Emlékév keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság gondozásában elkészített tárlat Sógor Csaba EP-képviselő, valamint Havas István lelkész meghívására érkezett Brüsszelbe, ahol október 23-ig lesz megtekinthető.


A példaéletű püspök születésének 120. évfordulója alkalmából Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága a 2016-os évet Márton Áron Emlékévnek hirdette meg, amelynek egyházi fővédnöke Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, világi fővédnöke pedig Áder János köztársasági elnök. Az Emlékév keretében számos programon keresztül népszerűsítik az erdélyi püspök életét és munkásságát. Például több példányban és több nyelven készült el ez a vándorkiállítás is, amelyet október második felében, 12-23. között látogathat a közönség.

Havas István piarista szerzetes, brüsszeli magyar lelkész a kiállítás megnyitóján elmondta: csodálatos dolog, hogy Márton Áront immár szerte a világon köszönteni lehet, ez azt jelzi, hogy nem volt hiábavaló az ő munkája.

Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő szerint Márton Áron olyan ember volt, aki nem félt kimondani az igazságot és bölcsen viselte az ezzel járó következményeket. Emlékeztetett arra az 1944-ben elhangzott kolozsvári beszédére, amelyben kiállt az üldözött zsidó testvérek mellett, ezért gyalog kellett elhagynia a várost. „Fontos, hogy ma se felejtsük el az ő életét, gondolkodását és szellemiségét, mert példát mutat számunkra áldozatkészségből és közösség iránti felelősségből. Az igazság iránti elkötelezettsége pedig a mai közélet számára is követendő mintát nyújt" – mondta Sógor Csaba az esemény megnyitóján.

Márton Áron kiemelkedő vezető volt, egy olyan útmutató személyiség, akit a gondviseléstől kaptunk. Csíkszentdomokoson született, harcolt, négyszer megsebesült, átélte Trianont, megtapasztalta a kisebbségi létet, 5 évig volt börtönben, 10 évig házi őrizetben, a román titkosszolgálat 77 ezer oldal megfigyelési dokumentumot készített róla, de ő mindig kiállt az üldözöttek védelmében és mindig kitartott az igazság mellett” – ismertette a püspök életének mérföldköveit Gaal Gergely, az Emlékév programbizottságának elnöke a megnyitón. Elmondta: a tárlat a kommunista diktatúra valódi természetére is igyekszik rámutatni, hogy akik nem élték át, azok is megismerhessék ezt az időszakot. Ugyanakkor hangsúlyozta: Márton Áron élete arra is figyelmeztet bennünket, hogy „nekünk magyaroknak van egy különleges küldetésünk a keresztény Európa védelmében.”