A nagybányai művésztelep alkotásaiból nyílt kiállítás Brüsszelben

2013-11-13

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselő támogatásával kedden, november 12.-én este, a brüsszeli Balassi Intézetben, ünnepélyes eseménysor keretében, a nagybányai képzőművész-iskola alkotásaiból nyílt kiállítás.


Az est programját Kovács Tamás Iván, Magyarország brüsszeli nagykövetének üdvözlő szavai, Sógor Csaba, az est házigazdájának köszöntője, valamint Murádin Jenő művészettörténész szakmai bevezetője fémjelezte. Ezt követően tárlatvezetésre az alkotások társ-tulajdonosa, Böhm János vállalkozott. Végezetül Murádin Jenő kolozsvári, Kovács Árpád székelyudvarhelyi, Pápai Emese győri és Szücs György budapesti művészettörténész részvételével kerekasztal-beszélgetés nyomán ismerkedhetett meg a közönség az európai szinten is elismert festőiskola alkotóinak életútjával, valamint a kiállított művek részletes, szakmai értékelésével.

Kovács Tamás Iván nagykövet az erdélyi kultúra sokszínűségét, nyitottságát, befogadó szellemiségét, valamint iskola- és közösségteremtő erejét méltatta. 

Sógor Csaba beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kiállítás révén az erdélyi festészet talán legnevesebb iskolájával, annak modern és mégis klasszikus ábrázolásmódjával szeretné megismertetni a brüsszeli közönséget is. Erdély tájainak hangulata, a sajátos színvilág, közös elem ezekben az alkotásokban, amelyek ma már klasszikusnak számítanak, habár modernségük is nyilvánvaló.
- Európa szívében, a mi hazai - innen távoli, e képeken mégis oly ismerős - tájaink varázsa, az otthonos intérieur-ök, illetve a jellegzetes, figuratív ábrázolásmódjuk teszi, hogy egyértelműen európaias alkotásoknak érezzük ezeket a műveket. Meggyőződésem, hogy bármely tagállam polgára "ismerősként" tekint majd rájuk - hangsúlyozta a politikus. Az erdélyi magyar képviselő személyes jellegű vallomással folytatta: - Abban a rendszerben, amiben az én nemzedékem felnőtt, a szellemi függetlenséget a templom mellett a házunkban lévő, az itt kiállított festmények világával rokon alkotások jelentették, csakúgy, mint a komolyzene és a Szabad Európa Rádió.

Kós Károly szellemes mondásának jegyében ajánlotta Murádin Jenő a kiállítás anyagát a közönség figyelmébe: Erdély az a „küszöbkő”, Európa Kelete és Nyugata között, ahol minden átvonuló nép és kulturális áramlat „akarva, nem akarva megbotlott és botlás közben valamijét el kellett itt hullatnia”. A művészettörténész lenyűgöző szakmai éleslátással úgy vélte, hogy elkülöníthető tömb a nagybányai művészek képgalériája a modern művészetben, hiszen Nagybánya adott otthont fél évszázadon át - 1896-tól 1944-ig - Közép-és Kelet-Európa legjelentősebb művésztelepének, ahol alapításkor magyar, német, orosz, lengyel, román sőt, gyarmati angol festőnövendék is megfordult. Ezt követően a nagybányai iskola alkotóinak műveit méltatta. 

Sógor Csaba zárszavában elmondta, hogy a műgyűjtő Böhm család két nemzedékének jóvoltából rövidesen hazautaznak, azaz Erdélyben is látható lesz a kiállítás anyaga. A válogatással rövidesen több erdélyi városban is újra megismerkedhet a nagyközönség. - Örömmel vállaltam a bemutató védnökségét, hiszen képviselői feladatom része az erdélyi magyar közösség kiválósági értékeit népszerűsíteni, Európa figyelő tekintetét rájuk irányítani - összegezett az EP képviselő.