Építő jellegű igazságszolgáltatást a kisebbségeknek

2012-03-09

Az Európai Parlamentnek (EP) a délkelet-ázsiai országokkal és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttsége március elején Burmában tett hivatalos munkalátogatást.A Burmai Parlament Alsóházának tagjaival, az U Thein Sein államelnökkel, valamint az Aung San Suu Kyi Béke Nobel-díjas ellenzéki vezetővel szervezett megbeszélések célja az volt, hogy a képviselők révén az Európai Unió (EU) és az EP támogatásáról biztosítsa Burmát a demokratikus átalakítási folyamatot, a fiatal demokrácia megerősítését, valamint a törvénykezés függetlenségét és az emberi- és kisebbségi jogok tiszteletben tartását illetően.

Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő is tagja volt a küldöttségnek, mely a börtönviselt és kényszerlakhelyből szabadult ellenzéki vezéregyéniséggel, Aun San Suu Kyivel is hosszasan tárgyalt. A politikus 1990-ben kapta a Sacharov-díjat, amelyet az EP 1988 óta a Gondolkodás Szabadságáért évente ítél oda választásos alapon. Aun San Suu Kyi a díjat sohasem vehette át,a küldöttség meghívása nyomán azonban az idén ezt végre mégis megteheti. Erre előreláthatólag ez év áprilisában, a burmai helyhatósági választások után kerül majd sor Brüsszelben.

Sógor Csaba kérdésére - hogyan látja Aun San Suu Kyi a történelmi igazságszolgáltatás kérdésének jövőjét Burmában? - a politikusnő kifejtette, hogy nézete szerint minden jogot meg kell adni a kisebbségeknek, beleértve az önrendelkezést is. A többletjogok biztosítása nem jelent semmiféle veszély forrását, épp ellenkezőleg, többletfelelősséget, elsősorban az érintett kisebbségek, de a többség számára is - mondotta a Sacharov-díj 1990-es díjazottja, akinek portréja az EU-polgárok szolidaritásának kifejezéseként fogva tartása alatt, éveken keresztül az EP homlokzatán függött. Nézete szerint a másság tiszteletben tartását leginkább a föderalizmus biztosíthatja; ez nem jelenthet szakadást sem Burmában, sem az EU-ban. Aun San Suu Kyi továbbá Desmond Tutu-t idézte szabadon, és kifejtette, hogy nem megtorló, hanem építő jellegű igazságszolgáltatásban gondolkodik: erre van szükség, proaktív magatartásmódra.

A küldöttség tagjainak meghívására tavasszal Brüsszelbe érkező Aun San Suu Kyi látogatásakor az erdélyi magyar képviselő a Kisebbségi Frakcióközi Munkacsoport (Intergroup) rendkívüli ülésének megszervezését kezdeményezi.