Huszonöt éves az Erasmus

2012-02-01

Az Erasmus programban, amely az Európai Bizottság egyik legsikeresebb és legismertebb programja, 1987-es kezdete óta közel 3 millió diák vett részt.  A 2011/12-es tanévben több mint 250 000 hallgató részesül az Erasmus program támogatásában.A program, amely a neves filozófusról, teológusról, humanistáról Rotterdami Erasmusról kapta a nevét, a felsőoktatási intézmények fejlesztési törekvéseit és az ún. hallgatói mobilitást segíti elő. Az egykori Erasmus hallgatók elmondása szerint Erasmus tapasztalat a végzés utáni munkakeresést is megkönnyítette számukra. Érdekes adat, hogy az Erasmus hallgatók 60%-a nő és a kiutazó hallgatók 80%-a a családban az első, aki külföldön is tanul. Az utóbbi adat is rámutat arra, hogy a program által nem csak a tehetős családok gyermekei szerezhetnek európai tapasztalatokat. Ezen tapasztalatok színes kulturális tudással vértezik fel a diákokat, ezzel is hozzájárulva a határok nélküli Európa megteremtéséhez.

A 2011/12-es tanévben több mint 250 000 hallgató részesül az Erasmus program támogatásában. A legnépszerűbb célállomás előreláthatólag Spanyolország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország lesz, a legtöbb Erasmus ösztöndíjast pedig várhatóan Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország és Lengyelország küldi majd. A 2007 és 2013 közötti időszakra az Európai Unió közel 3 milliárd eurót irányzott elő az Erasmus program támogatására.

A kimagasló tapasztalatszerzési lehetőségeken kívül a program sikere abban rejlik, hogy a választott kurzusért, amelyre a tanulmányi megállapodás vonatkozik, a fogadó intézmény részére semmiféle egyetemi díjat, tandíjat, regisztrációs díjat nem kell fizetniük a hallgatóknak, továbbá az intézmények ösztöndíjjal is támogatják a tanulni vágyókat. A program, a hallgatói és oktatói mobilitás növelésének szándékán túl, támogatni kívánja a nemzetközi projekteket, valamint a felsőoktatási intézmények és vállalkozások közötti együttműködéseket is.

Európai Bizottság/ EU vonal