Sógor Csaba védnökségével Szombatfalvy László világsikerű kockázatelemző könyvét mutatták be Brüsszelben

2012-01-12

Közös könyvbemutató-szemináriumot szervezett Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő és volt képviselőtársa, Anders Wijkman (svéd, néppárti) szerdán, 2012. január 11-én a Svéd Környezetvédelmi Intézet közreműködésével az Európai Parlamentben (EP).Az esemény során Szombatfalvy László (szül. 1927): The Gratest Challenges of Our Time / 'Korunk legnagyobb kihívásai', Ekerlids Publishing House, Stockholm, 2010, 110 p. című alkotását ismertették. A kötet, mely egyébként ingyen is olvasható interneten a http://the greatestchallengesofourtime.com, illetve a http://defisdenotretemps.fr honlapokon, nyomtatott formában 2010-ben jelent meg angol nyelven.

A kockázatelemző, rendhagyó mű szerzője, a magyarországi születésű Szombatfalvy, az 1956-os forradalom után menekült Svédországba. Nincstelen, tehetséges fiatal tőzsdei ügynökként kezdte pályáját. Sajátos elemzés-módszerének köszönhetően meggazdagodott, de a 80-as évek elején visszavonult az aktív gazdasági életből, azért, hogy kockázatelemző módszertanát a gyakorlati élet minél több területére kiterjesztve tovább fejleszthesse. Eredetileg filmet szeretett volna készíttetni kedvenc témájával kapcsolatosan, de Bergmann elfoglaltsága miatt évekig kellett volna várakoznia együttműködésükre. Az írást választotta.

A 85 éves szerző jelenleg a Svéd Királyság legnagyobb vagyonának tulajdonosa. Első kötete ez az eredetileg 2009 novemberében, svéd nyelven papírra vetett mű, melyet a világ döntéshozóinak figyelmébe ajánlott, azt hangsúlyozva, hogy mennyire fontos manapság, az emberiség veszélyeztetettségének korában a veszély tényezőjével számolni minden aktív politikusnak.  Szombatfalvy művében szakértelemmel számba veszi és értelmezi a világ jelenleg észlelt kihívásait, illetve elemzi azok következményeit: a környezeti károkat, a klímaváltozást, a politikai erőszakot, a tömegpusztító fegyverek létét és használatának fenyegetettségét, valamint a szegénységet.

Sógor Csaba zárszóként egy kínai közmondást idézett - aki egy évre tervez, az gabonát ültet, aki tíz évre, az fát ültet, aki száz évre, az iskolát épít -, majd a politikai döntéshozók mérlegelő képességében bízva, a hosszú távú tervezés kötelezettségvállalását hangsúlyozta.

- A tőzsdén kockázatszámítással foglalkozó néhai alkalmazott, Szombatfalvy László, szerzői minőségében arra emlékeztet minket, olvasóit és döntéshozókat, hogy nem rövidtávra, hanem a jövő számára és hosszú távon kell terveznünk. Felelősek vagyunk jövőnkért, hiszen a hosszú távú tervezés nemcsak egy emberöltőnyi időszakot jelent - mondotta az erdélyi magyar képviselő.