Összetartozás és közös munka - a kárpát-medencei kölcsönös megértés forrásai

2011-12-15

Az Európai Parlament (EP) Hagyományos Nemzeti Kisebbségi Frakcióközi Munkacsoportjának idei utolsó ülésére december 15-én került sor Strasbourgban. A zsúfolt napirenden több téma szerepelt: a Megbékélés Mozgalom (http://chartaxxi.eu/?page_id=296) és A megbékélés  chartájának ismertetése (www.chartaxxi.eu), Boldoghy Olivér jelenlétében a szlovák állampolgárságuktól megfosztott polgárok ügyének elemzése, valamint Esterházy János munkásságát és mártírsorsát bemutató, frissen megjelentetett angol nyelvű kötet bemutatása.A Megbékélési Mozgalmat Surján László KDNP-s magyar néppárti képviselő kezdeményezte azon felismerés hatására, hogy a XXI. században a Kárpát-medencében lakók számára a kölcsönös megértés és a megbékélés létfontosságú. A mozgalom nem szervezet, hanem elsősorban magatartási forma és életmód, mely magánemberekre, civil szervezetekre és az egyházakra támaszkodva kívánja hatékonyabbá tenni a térség kormányainak jószomszédi kapcsolatait.

A mozgalomhoz egyszerű aláírással bárki csatlakozhat, aki értékrendjét helyesli és felvállalja. Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő a kezdeményezésben résztvevő fiataloknak, sok sikert kívánt és arra szólította fel őket, ne adják fel a közös román-magyar együttműködést, de vigyázzanak, mert a korábbi nemzedékek ifjúsági kezdeményezései sajnos mind elhaltak.  A képviselő véleménye szerint ennek oka az, hogy sok esetben a román kollégák a régi szocialista idők szellemében, egyoldalúan értelmezték a multikulturalitást. - Együtt és ne külön-külön, mondtátok ti is itt ma (kovászna megyei magyar és román fiatalok), ne csak a kisebbségi ismerje és szeresse a többség értékeit.

A szlovákiai állampolgárságukat elveszített, jogfosztott Európai Uniós polgárok - többek között egy 99 éves idős asszony - esetének kapcsán Sógor Csaba felháborítónak minősítette a szlovákiai helyzetet, és Boldoghy Olivérhoz intézve szavait, képviselőtársainak nevében is, arról biztosította az érintetteket, hogy felszólalásaik után továbbra is élni fognak minden olyan lehetőséggel, ami révén az ügyre irányíthatják a nemzetközi közvélemény figyelmét.

Az erdélyi magyar képviselő nehezményezte, hogy kereszténydemokrata szlovák képviselők nem foglalnak állást, és azt javasolta, hogy a magyarországi ökumenikus tanácsot megkeresve, levélben kérjék a szlovákiai testvéregyházakat, hogy tiltakozzanak a kereszténydemokrata szlovák kormánynál "a keresztény elvekkel ellentétes, embertelen, kisebbségellenes törvény miatt, hiszen az a Lisszaboni Szerződés szellemét, illetve az Alapjogi Charta előírásait sérti".

A képen: Sógor Csaba, Gál Kinga, Boldoghy Olivér