Különbségek elismerése és kultúrák párbeszéde az Európai Örökség révén

2011-11-16

Az Európai Parlament (EP) döntő többséggel szavazta meg ma, november 16-án az "Európai Örökség" címre irányuló Európai Uniós fellépés létrehozását, mely az Európai Unió (EU) és polgárai közötti távolságot hivatott áthidalni. Az intézkedés valójában több európai ország kormányközi programját emeli hivatalos uniós intézkedéssé.Jelentősége abban áll, hogy némi közösségi forrás igénybevételével szorgalmazza a határon átnyúló együttműködést. Erre - a többszörös válság ellenére - kifejezett igény van a polgárok részéről: az európai értékrendszer megerősítésése, a fiatalság európai kötődésének fokozása a legjobb válságkezelő eszköz - mutattak rá a szavazást megelőző vita során a képviselők.

A kezdeményezés egyértelműen a helyi közösségeket hivatott mozgósítani és ezáltal közösségépítő szerepet játszik, illetve az európai identitás tudatának megerősítését szolgálja. Hatékony költségvonzata ellenére egyelőre kísérleti jelleggel fog működni; négy év múlva kiértékelik és ha szükséges, felülvizsgálják szabályait. A szavazást megelőző vitában felszólalók többen hangsúlyozták, hogy az EU tartozik polgárainak azzal, hogy ne csak gazdasági unió legyen, hanem kulturális is, és ezen minőségében saját hagyományos értékeinek az őre.

Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő is részt vett a vitában. Véleménye szerint a kisebbségi közösségek elégtétellel nyugtázhatják, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően a nemzetközi szakemberek megítélése alapján a kisebbségi kultúrák helyszínei is esélyt kapnak majd arra, hogy elnyerjék a címet. 

Alább olvasható a képviselő hozzászólása:
"A többszörös válság időszakában fontos, hogy ezúttal, immár a negyedik soros európai uniós elnökség ideje alatt végre lezárjuk a vitát, és az Európai Örökség cím odaítélését a gyakorlatban is tegyük lehetővé. A cím lényege erősíteni értékrendünket, az EU-hoz való tartozás érzését, azáltal, hogy elismerjük a különbségeket, mégis erősítjük a kultúrák közötti párbeszédet. Ennek hangsúlyozása különösen fontos mindannyiunk számára.
 
A helyszínek kiválasztási kritériumainak rögzítésével, a földrajzi kritériumok hatálya révén, az egyértelmű és egyszerűsített rendelkezések segítségével olyan lépéseket teszünk a polgárok irányába, melyek iránt nagy az elvárás. Fontos, hogy a kormányközi kezdeményezésből végre hivatalos uniós fellépés legyen.
 
A konkrét téma köré csoportosítható, a cím elnyerésére együttesen pályázható objektumok a kulturális örökség területén létező egyéb kezdeményezéshez képest nyitást jelentenek a fiatalok felé. Ezek a ráfigyelés jelei, melyekre fiataljainknak nagy szüksége van."


 

Videó