Az EU kiskereskedelmi kifizetési szolgáltatásai - választhatnak-e a polgárok?

2011-11-09

Az Európai Parlamentben (EP) a kiskereskedelmi szolgáltatások kifizetését szabályozó új európai rendszerről szervezett vitát európai döntéshozókkal, valamint pénzügyi intézmények, illetve nem kormányzati szervezetek (NGO-k) vezetőivel Marian Harkin, ír liberális képviselőasszony folyó év november 8-án. A rendezvény egyik résztvevője Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő volt.  - Az Európai Unió (EU) fogyasztói- és pénzügyi szolgáltatásait szabályozó törvényes keret keresztútját jelentik a közelmúlt többszörös krízis-hullámai. A fogyasztó polgárok mindennek ellenére még mindig nem rendelkeznek megfelelő rálátással a számukra felkínált szolgáltatásokra, a különböző fizetési módok reális árára, sem a különböző fizetési alternatívák előnyeire. Ráadásul a banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, azok átláthatóságában is összehasonlíthatatlanul nagy különbségek mutatkoznak, nemcsak az Unió közép-keleti, illetve nyugati felét illetőn, de egy-egy tagállamon belül is - reagált az erdélyi magyar képviselő az elgondolkoztató statisztikák mutatóira.

Írországban például a polgárok 10%-ának egyáltalán nincs bankkártyája. Ez a szám az újonnan csatlakozott tagállamok némelyikében eléri a 60-70% -ot is. Az EUFFI (European Foundation for Financial Inclusion - www.euffi.org) fogyasztói érdekvédelmi szervezet a kifizetéses szolgáltatások átláthatóságának szorgalmazásával a biztonságot, a választás szabadságát szeretné biztosítani a polgároknak, azáltal, hogy a készpénzes kifizetéseket nem bátorítva, az átutalással történő kifizetéseket szorgalmazza.

Az érdekvédelmi szervezet rámutatott az egyes tagállamokban az átutalási szolgáltatások piacának visszásságára: a költségek és díjak az árfolyamtól sokszor függetlenül, épp a szegényebb tagállamokban akár ötvenszer is drágábbak lehetnek az eurózóna tagállamaihoz képest, az értéknap pedig túlságosan távol esik a teljesítés napjától. Mindez a fogyasztó polgárok érdekeit sérti.

- Az EU régiói közötti különbségek a kifizetési szolgáltatások területén is léteznek, de egy dolog közös: a polgárok érdekeit kell szem előtt tartani minden régióban, és garantálni kell számukra a választás szabadságát azért, hogy senki ne kényszerüljön bankkártya-használatra akarata ellenére- hangsúlyozta Sógor Csaba.