Brüsszelben bemutatták az Európai On-line Nyelvi Figyelő honlapját

2011-09-21

A Nyelvek Európai Napját a héten negyedik alkalommal ünneplik az Európai Unió (EU) legnagyobb nyelvi sokszínűséget biztosító intézményében, az Európai Parlamentben (EP).Szeptember 23-a idén egyben a Nyelvek Európai Éve elnevezésű uniós akció 10. évfordulóját fémjelzi. A Nyelvek Európai Éve volt az európai nyelvek használatával kapcsolatos, első tervszerűsített programja az Európai Bizottságnak.

A több napos, gazdag eseménysorozat az EP többnyelvűségért felelős alelnöke, Miguel Angel Martínez spanyol szocialista képviselő védnöksége alatt zajlik.

Konferencia keretében mutatták be az Európai Nyelvi Figyelő (European On-line Language Observatory) újonnan megépített honlapját: www.poliglotti4.eu. A honlap az EU nyelvpolitikáját népszerűsíti, az Európai Bizottság (EB) által 2009 októberében létesített, Többnyelvűségi Civil Társadalmi Platform (EU Civil Society Platform) ajánlásai nyomán.  Működtetésének költségeit konzorcium fedezi, melynek tagja maga az Európai Unió is. A projekt céldátumán túl a honlapot még öt évig a brüsszeli székhelyű EUNIC, azaz a különböző nemzeti kulturális intézetek hálózata tartja majd fenn (www.eunic-online.eu).

A nyelvi figyelő tartalma egyelőre főleg angol nyelvű, de idővel bizonyos információk francia és német nyelven is hozzáférhetőek lesznek. A honlap a legjobb többnyelvűségi tevékenységek és nyelvtanulási gyakorlatok népszerűsítése végett készült, ezért többek között a legfontosabb szociális hálók - Facebook, Twitter, Linkedin - révén is elérhető. Célközönsége az idegen nyelvet tanulók és oktatók, a nyelvi jogok területén aktív civil szervezetek, oktatási intézmények, egyetemek és kutató központok, illetve fórumok.

Az eseménysorozat szerdán, 2011. szeptember 21-én szervezett megbeszélésén Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő az EU intézmények hivatalos tolmácsaival találkozott. A konferencia-tolmácsokkal folytatott találkozás során az erdélyi magyar képviselőt együttesen arra kérték a zömében az őshonos kisebbségi közösségek nyelveit beszélőket képviselő egyesületi vezetők, hogy továbbra is támogassa az anyanyelv használatának bátorítását támogató politikai döntéseket, mert a gazdasági válság költségvetési szigorításai gyakran vonatkoznak a nyelvi –  sok esetben anyanyelvi - szolgáltatások felfüggesztésére.