A Magas Természeti Értékű Mezőgazdaság jövőjéről az EP-ben

2011-06-29

A Magas Természeti Értékű Mezőgazdaságnak (High Nature Value Farming - HNVF) a Közös Agrárpolitikában betöltött szerepéről és az uniós agrárpolitika jövőjéről szerveztek együttes konferenciát az Európai Parlamentben (EP) folyó év június 28-án Sógor Csaba RMDSZ-es, George Lyon skót liberális és Iratxe García Pérez baszk szocialista képviselők.


Az ülésvezető házigazda szerepében az erdélyi magyar képviselő kifejtette, hogy jogának és kötelességének tekinti az európai mezőgazdaság, a minőségi termékek védelmét, valamint a hagyományos termelési módok megőrzését. Az Európai Unióban a magas természeti értékű mezőgazdasági területek és gazdálkodási rendszerek koncepciója az utóbbi 15 évben fejlődött ki. A jelenség egybevág azzal a céllal, hogy a környezeti érdekeket közösségi politikákba integrálják - hangsúlyozta Sógor Csaba, majd romániai vonatkozásban a kérdés egyik legilletékesebb döntéshozójának adott szót: Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkárnak, aki a székelyföldi HNVF évszázados gyakorlatát ismertetve, utalt az általános európai helyzetre is. Az államtitkár kifejtette, hogy a HNVF entitás alulfinanszírozott, és véleménye szerint uniós szinten a Natura programba kellene integrálni ahhoz, hogy a termelőket meggyőzzék a jellegzetes és hagyományos termelési mód fenntarthatóságáról. Erre lehetőséget teremthetnének a hosszabb tartamú szerződések (pl. 5 év), melyek a mintegy 4 millió kis- és mikrotermelőt, illetve földtulajdonost a hagyományos termelési mód megőrzésére, illetve folytatására ösztönözné.

George Lyon skót EP képviselő szerint az európai mezőgazdaság jövőjének feltétele a helyi közösségekre alapozott, természet-közeli politikák helyes koordinálása. - Élénk vitáknak nézünk elébe, az új tagállamokra mutogatunk, holott minden csak a termelés mértékén, illetve a költségvetésen múlik – így a skót képviselő. Szerinte nagy lépés, hogy a szabályozási könnyítésekre sor kerülhetett, de a HVNF-et érintő közvetlen kifizetéseket sürgette. A képviselő skóciai választókerületének HNVF tevékenységét mint esettanulmányt mutatta be meghívottja, Paul WATSION révén, aki a Royal Birds Society for the Protection of Birds egyesület nevében tartott előadást. Nézete szerint az EU monitorizációs segítséget kellene nyújtson a HNVF tevékenységet folytató térségeknek, és integrálnia kellene a rurális övezetek fejlesztési folyamatába a termelési módot, hogy az érintettek nagyobb eséllyel pályázhassanak más uniós programok keretén belül is.
 
Iratxe García Pérez baszk képviselőnő, aki az EP Mezőgazdaság és vidékfejlesztés (AGRI) szakbizottságában tevékenykedik, hivatkozással az előreláthatóan októberben plénum elé kerülő mezőgazdasági csomagtervre, a környezetvédelmi szempontok fontosságára figyelmeztetett, melyek - mondotta - nem a gazdaság fejlesztését gátló tényezők, hanem a haszon fontos részének tekinthetőek. Az EU-támogatások az ökológiai előírások tiszteletben tartásához kötöttek, de az utóbbi évek élelmiszerbiztonsági hiányosságai, valamint az egyre növekvő élelmiszer-előállítási igény ellensúlyozásának szüksége miatt a szakbizottság tagjai egyöntetűen a KAP elsődleges részébe sorolnák a HNVF-et, a Natura 2000-el együtt.

- Sokat tehetnek a helyi, országos és európai hatóságok annak érdekében, hogy a kistermelőket és földtulajdonosokat meggyőzzék: gazdaságilag is fenntartható a jövőjük, hiszen szociális, kulturális és környezetvédelmi szempontból is maradandó értéket jelent tevékenységük. Olcsóbb a létező HNVF termelési módot támogatni, mint az ennek esetleges hiányában fellépő környezetvédelmi és szociális károkat orvosolni - hangzottak Sógor Csaba zárószavai a vendéglátó jogán.

 

Fotógaléria