Nyílt levél Jerzy Buzeknek

2011-06-17

Elnök Úr! Az Európai Parlament Állampolgári jogok, bel-és igazságügy szakbizottságának (LIBE) június 15-i ülésén történt sajnálatos incidensre szeretném felhívni figyelmét.  Egyben azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy házelnöki minőségében az eljárási szabályzat 20., illetve 152. cikkeinek értelmében szíveskedjen intézkedni. Remélem, az Ön közbenjárásának köszönhetően a velem történtek nem fognak egyetlen kollégámmal sem megismétlődni.


Nevezett ülésen, a magyar elnökségi beszámoló napirendi pontjánál felszólalásom közben és után, szocialista képviselőtársam, Ioan Enciu úr mikrofon nélkül, román nyelven, hangosan rámszólt: "Beszélj románul, hé!"

Az incidens ezzel korántsem ért véget, mivel Ioan Enciu úr felállt, odajött hozzám, és folytatta kioktatásomat, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan zavarta az ülés menetét.

A történtek az alábbi linken tekinthetők meg:

http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/vod/player?eventCode=20110615-1500-COMMITTEE-LIBE&language=HU&byLeftMenu=researchcommittee&category=COMMITTEE&format=wmv#anchor1

15:43. A felvétel alapján - mikrofonhasználat hiányában - nem egyértelmű a történtek értelmezése. Ennek ellenére a LIBE elnöke, Juan Fernando LOPEZ AGUILAR, a válasz jogán szót adott nekem. A jelenet 16:09-kor zajlott.

Elnök Úr!

Nagyra értékelem az ülésvezető elnök reagálását, köszönöm neki, hogy szóvá tette az ügyet, és nekem is megadta a válasz lehetőségét, mégis kérem az Ön szíves közbenjárását. Anyanyelvem, a magyar, az Európai Unió egyik hivatalos nyelve.  Használatának joga nem először sérül ebben a Házban. Szembesültem már rosszalló, akadályozó megnyilvánulásokkal, annak ellenére, hogy az Európai Parlament elvileg a legmesszebbmenő nyelvi szabadságjogokat biztosítja valamennyi uniós intézmény közül.


Szívélyes üdvözlettel:


Sógor Csaba

európai parlamenti képviselő