A belső határellenőrzés megszüntetése az európai integráció óriási sikere

2011-06-08

Az Európai Parlament (EP) júniusi plenáris ülésszakának egyik kulcskérdése volt Románia és Bulgária csatlakozása a schengeni övezethez. Az intézmény keretén belül az Állampolgári jogok, bel-és igazságügy (LIBE) szakbizottság véleményével támogatta az ügyet, de a megbízott jelentéstevő, Carlo COELHO (Európai Néppárt, Portugália) révén, aki taglalta a két tagállam felkészültségi fokát, hangsúlyozta, hogy az EP elvárja a továbbá szükséges kiegészítő intézkedések gyakorlatba ültetéséről a tájékoztatást.


Sürgető a bolgár-török-görög határ megerősítése, mert jelenleg nem képes a migrációs hullámot visszatartani.  A szakbizottság álláspontja szerint a nevezett határszakaszon jelenleg észlelt apró hiányosságok nem képezhetik akadályát az övezethez való teljes értékű csatlakozásnak, bár döntő feltétel az Európai Unió külső határainak megvédése, pontosabban a határvédelmi képesség garanciája.

A vitában részt vett Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő is. Hozzászólása alább olvasható: 

" Carlos Coelho jelentése megállapítja: mind Románia, mind Bulgária bizonyította, hogy kellően felkészült a schengeni vívmányok rendelkezéseinek megfelelő módon történő alkalmazására. A két ország schengeni övezethez történő csatlakozásának időpontja azonban még mindig bizonytalan, mivel egyes tagállamok úgy ítélik meg, hogy a különböző uniós intézmények ismételt megállapításai ellenére a csatlakozás zavarokat okozna a schengeni rendszerben. Elismerve a romániai igazságszolgáltatás hiányosságait arra szeretném felhívni kollégáim és a Tanácsban helyet foglaló tagállamok képviselőinek figyelmét, hogy egy olyan kérdésben hivatottak dönteni, amely közvetlenül befolyásolja 30 millió uniós polgár mindennapi életét. A belső határellenőrzés megszüntetése az európai integráció óriási sikere, a román és bolgár állampolgárok jogosan várják el, hogy ők is teljes jogú uniós polgárként élvezhessék a schengeni vívmányok előnyeit. Határozott álláspontom, hogy egész Európa erősebb lenne, ha Bulgária és Románia még idén csatlakozhatna a schengeni övezethez."

Az új tagállamoknak maradéktalanul teljesíteniük kell a schengeni követelményeket. A szárazföldi, tengeri határok, légterek ellenőrzése, vízumkötelezettség biztosítása, rendészeti együttműködés, a SIS adatbázis kezelése, adatvédelem biztosítása előfeltételei annak, hogy az EP-konzultáció nyomán a z Európai Unió Tanácsa (Tanács / Consilium) dönthessen a tagállamok közötti, belső határok ellenőrzésének eltörléséről.

Az ügyben szerdán, június 8-án név szerinti szavazással foglalt állást az EP. 487 képviselő támogatta, 29 ellenezte, 77 pedig tartózkodott a Schengeni vívmányok Bulgáriában és Romániában történő alkalmazását. Nevezett országok Schengen-tagságához a Tanács keretén belül a régi tagállamok egyöntetű támogatására lesz szükség.