Megnyílt Székelyföld Képviselete Brüsszelben

2011-06-01

A Székelyföld Brüsszeli Képviseletének nyitó ünnepségsorozatára - tekintettel a nagy érdeklődésre - két egymást követő napon, különböző helyszínen kerül sor Brüsszelben. Folyó év május 31-én az Európai Parlamentben (EP), a három erdélyi magyar EP képviselő - Tőkés László alelnök, Winkler Gyula és Sógor Csaba - közös védnöksége alatt, június 1-én pedig a Magyarországi Régiók Brüsszeli Képviseletének székhelyén.


Az esemény okán az utóbbi napokban román intézményes támadások kereszttüzébe kerültek nemcsak maguk az érdekeltek, hanem támogatóik is.

Az EP-ben a Székelyföldet ismertető óriás-pannók és élő népi táncjelenet fogadta a közönséget. Tőkés László alelnök és Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő köszöntő szavai után Tamás Sándor, Kovászna megyei, és Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök üdvözölte az egybegyűlteket.

Sógor Csaba beszédében katonanemzetként emlegette a székelységet, évszázados határvédő és kapcsolattartó hagyományaikra utalt, majd a Székelyföld Brüsszeli Képviseletének szerepét több vonatkozásban is hídként említette Románia és Magyarország, Európa és a székelység, Európa és Ázsia, illetve a civil szféra és a politikum között. A képviselő kitért az iroda tevékenységében rejlő potenciál elemzésére. Hangsúlyozta, hogy jelentőségét abban látja, hogy a Székelyföld Erdély és egyben Románia szívében van, majd szabadon idézte Charles herceg szavait, aki nemrég látogatást tett a helyszínen, és aki szerint a vidék több vonatkozásban motorja lehetne az egész ország fejlődésének, azaz gazdasági és turisztikai szempontból egyaránt kulcsfontosságú szerepet játszhatna.

A képviselő végezetül közvetítette Kelemen Hunor Kulturális és Örökségvédelmi miniszter és Markó Béla miniszterelnök-helyettes üzenetét, akik az RMDSZ nevében üdvözölték, és támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

Videó