Sógor Csaba a helyszínen gratulált az Év Fája európai díj átvételekor

2011-05-26

Sógor Csaba RMDSZ-es európai képviselő jelenlétében, Brüsszelben, a Természetvédelem Nemzetközi Szövetségének (IUCN) székhelyén, folyó év május 25-én ünnepélyes keretek között adták át az Európa Év Fája 2011-es verseny díjait. ( L: www.treeoftheyear.org;  www.evfaja.ro)A verseny célja évente feltérképezni Európa legszeretettebb fáit, a közösségek helyi, saját természeti örökségének és fontosságának tudatosításával. Döntő kritérium a fa története volt.

Idén öt ország képviseltette magát a versenyen, melynek romániai és európai szintű győztesét, az 500 éves csíkszentléleki hársat, a Polgár-Társ Alapítvány nevezte be, Darvas István leíró munkája alapján. A tanácsfának is nevezett öreg fa 20 méter magas, törzse 3,9 m átmérőjű. Az 1500-as évek elején ültethették a csíkszentléleki templom mellé. Kevés információ ismert vele kapcsolatosan. Törzsét egymásba rótt boronafák veszik körül, melyeket a falubeliek padoknak használtak falugyűlések alkalmával. A magányos fa szemtanúja lehetett az 1661-es és az 1694-es tatárdúlásnak, de több természeti csapást is túlélt: 1717-18-ban a mintegy másfél éves szárazságot, 1854-ben és 1871-ben jégverést, 1864-ben árvizet, illetve több tűzvészt. Az öreg hárs a  környék fontos szimbóluma: 1992-ben természeti ritkasággá nyilvánították; Hargita megye védett fáinak listáján is számon tartják. 

- Õszintén örülök a sikernek - gratulált Sógor Csaba a hazai győztesnek, de egyúttal minden résztvevőnek is. - A fa az emberélet kísérője, körülményeinek meghatározója. A csíkszentléleki fa sikerének titka a hazai összefogásban rejlik: a nevező szervezetnek az internet és a média segítségével sikerült mozgósítania közösségünkben a hagyományok iránt érdeklődőket. A nagy szavazati fölény - az öreg hárs 105000 szavazattal nyerte a versenyt - azt bizonyítja, hogy ha sajátos értékeinket közösen visszük Európa elé, ránk figyelnek, jobban megismernek minket. Ezt szolgálja majd a jövő hétre tervezett Székelyföld Brüsszeli Képviseleti Iroda megnyitása is - összegezte az erdélyi magyar képviselő.