Sógor Csaba Esterházy János emlékét idézte az Európai Parlamentben

2011-03-24

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén, szerdán (2011. március 23.) Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő gróf Esterházy János tevékenységének állított emléket. Az erdélyi magyar képviselő napirenden kívüli felszólalásában méltatta a 110 éve született felvidéki magyar politikus tevékenységét, és sürgette rehabilitációját.Alább olvasható Sógor Csaba beszéde:

"Európa XX. századi történelmében nagy szerepet játszottak a konfliktusok a nemzetek, az ideológiák között. A rivalizálás során a felek mindig megtalálták azokat a bűnösöket, akiket felelősnek kiáltottak ki az elszenvedett sérelmekért. Egy ilyen esetre szeretném felhívni a figyelmét: gróf Esterházy Jánost a második világháború végén először a nácik, majd a kommunista megszállás után a szovjetek is internálták. Csehországban és Szlovákiában ma is háborús bűnösként tartják nyilván, miközben az orosz legfelsőbb bíróság már 1993-ban semmisnek mondta ki ítéletét, a lengyel államfő pedig napra pontosan két évvel ezelőtt a rangos Polonia Restituta kitüntetést adományozta neki.

Esterházy zsidók, csehek, szlovákok, lengyelek százainak segített a szökésben, sőt, ő volt a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942-ben a zsidótörvények ellen szavazott és emelte fel szavát. Az egyesült Európa közös építése azután kezdődhetett el, miután eltakarították a második világháború romjait, amelyhez hozzátartozott az Esterházyhoz hasonló személyiségek rehabilitálása is. A még megmaradt romokat nekünk kell eltüntetnünk."

Videó