Sógor Csaba és Winkler Gyula Brüsszelben a Diakónia Projektfejlesztő Hálózat képviselőivel találkozott

2011-03-22

Sógor Csaba és Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselők kedden délelőtt (2011. március 22.) Brüsszelben az erdélyi Diakónia Projektfejlesztő Hálózat munkatársaival találkoztak. Ez az informális jellegű szakmai háló négy erdélyi, egyház közeli szociális tevékenységet folytató szervezet munkáját fogja össze.


A küldöttségben a Lámpás Alapítvány, a Diakónia Keresztény Alapítvány, a Szász Lutheránus Egyház Diakóniája, valamint a Reménység Háza Református Keresztény Központ munkatársai vettek részt. A vendégek tájékoztatták az erdélyi magyar képviselőket szervezeteik tevékenységéről: európai uniós alapokból diakóniai, szociális jellegű projekteket terveznek és vezetnek le. A már megvalósult és a készülőfélben lévő tervekkel kapcsolatos eredményeikről, de a felmerülő nehézségeikről is beszéltek.

Elmondásuk szerint a civil szervezetek jellegzetes nehézségével kell rendszeresen megküzdeniük. Egyébként a pénzügyi menedzsmentet és a forrásteremtést tekintik a legnagyobb kihívásnak, melyre következetes közép-és hosszú távú tervezéssel, valamint az állandó programok fejlesztésével, illetve tervszerű kiegészítésével lépnek.

Winkler Gyula képviselő a találkozón úgy fogalmazott, hogy azoknak az erdélyi civil szervezeteknek, amelyek a történelmi egyházak mellett tevékenykednek, be kell mutatkozniuk Brüsszelben. A képviselő emlékeztetett arra, hogy a magyar történelmi egyházaknak több évszázados hagyományuk van a diakóniai - szociális és oktatási szolgálat területén. Sajátos magyar közösségi intézményeink és megoldásaink vannak, Európa figyelmét fel kell hívni ezekre az értékekre, befogadó közeget teremteni az új ötletek, új projektek számára - mondta a képviselő a vendégeknek.

A beszélgetés során Sógor Csaba kifejtette, hogy a diakónia-szervezetek növelhetik pályázási és tapasztalatszerzési esélyeiket a tevékenységüket bemutató dokumentáció megjelentetésével, valamely széles körű elterjedtségnek örvendő idegen nyelven. Az ilyen típusú dokumentációkat ugyanakkor a közösségekért lobbizók is haszonnal terjeszthetik, mert a tevékenységük kiemelt elemei, a munka és a közös tanulás, az Európai Unió értékrendszerének is szerves részei.