Brüsszelben ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT)

2011-03-01

Az Európai Parlamentben (EP) rendhagyó eseményre került sor: 2011. március 1-én az Európai Néppárt Magyar delegációjának meghívására első ízben ülésezett Brüsszelben a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT). A megbeszélésen 19 magyar politikus vett részt, akik a határon túli érdekképviselet szószólói.


A két napos tanácskozás résztvevői többek között, Répás Zsuzsanna, magyar nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, a határon túlról pedig Deák Ernő (Ausztriai Magyar Népcsoport Tanácsa), Délvidékről Pásztor István (Vajdasági Magyar Szövetség), Ágoston András (Vajdasági Magyar Demokrata Párt) és Csonka Áron (Vajdasági Magyar Demokrata Közösség) voltak. Kárpátaljáról Kovács Miklós (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség), Erdélyből Izsák Balázs (Székely Nemzeti Tanács), Farkas Csaba (MPP), valamint megfigyelői státusban a felvidéki magyar nemzeti kisebbségi közösség képviseletében Berényi József (Magyar Koalíció Pártja részéről), és Sógor Csaba RMDSZ-es erdélyi magyar EP képviselő vettek részt.

Sógor Csaba erdélyi magyar képviselő hozzászólását a Lisszaboni Szerződésre alapozta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a dokumentum új cselekvési lehetőséget nyitott az EP számára, például a polgári kezdeményezés révé, mely a jogérvényesítésben otthon a kis, Brüsszelben pedig az apró lépések politikájában nyit a folytatás számára lehetőségét. Szakmai tevékenységük révén a képviselők sokat segíthetnek: például módosító indítványok beadásával máris lehetővé tették a szegényebb tagállamokból származó diákok részvételét az Erasmus Mundus programban, továbbá Kárpátaljáról és a Vajdaságból érkező vendégdiákokat fogadtak gyakorlatra irodáikban.

Az erdélyi magyar képviselő kifejtette, hogy a politikai és gazdasági vonatkozások részletezésével a kisebbségjogi kérdés megoldható, ha ezt mint stabilitási tényezőt vezetik fel a többségi nemzet számára, és ha sikerül őket érdekeltté tenni a probléma megoldásában, hiszen a kisebbségi közösség tagjai lojális állampolgárok, és mint megbízható koalíciós partnerek, a politikai stabilitás megteremtésének eszközét jelentik.

 A KMAT állásfoglalás-tervezete hangsúlyozta a nemzetek egységesülő Európájába való integráció fontosságát a magyarok számára,  mert ezáltal lehetőség nyílik a határok feletti nemzetegyesítésre is. Ennek pozitív hozadéka már jól érzékelhető a magyarországi, felvidéki és erdélyi EP képviselők szoros együttműködésében. A továbbiakban majd ebben a szellemben kerül sor a KMAT tárgyalások révén a határon túli magyar régiók legégetőbb aktuálpolitikai ügyeinek megvitatására.