A schengeni csatlakozásról egyeztetett Sógor Csaba az Európai Parlament elnökével

2011-02-19

Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével találkozott Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő az intézmény legutóbbi strasbourgi plenáris ülésszaka alatt.


Sógor Csaba az Európai Parlament Állampolgári jogok, bel- és igazságügy Bizottságának (LIBE) néppárti helyettes-koordinátoraként, valamint Simon Busuttil máltai EP képviselő, a bizottság néppárti koordinátora Románia és Bulgária schengeni csatlakozása kapcsán, a bizottságban folytatott munkáról és az európai néppárti bizottsági tagok álláspontjáról tájékoztatták az elnököt.

Az Európai Parlament Állampolgári jogok, bel- és igazságügy Bizottsága foglalkozik az Európai Uniónak a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térséggé válásához szükséges intézkedéseinek demokratikus ellenőrzésével, az EU Alapjogi Chartája végrehajtásának felügyeletével, valamint az európai állampolgársághoz kapcsolódó jogok tiszteletben tartásának erősítésével. Ily módon a LIBE szakterülete a schengeni határok kiterjesztésének kérdéskörét is érinti.

A találkozón szó esett a Románia schengeni övezethez  való csatlakozását ellenző tagállamok álláspontjáról, valamint a Parlamentben és a szakbizottságban felmerült, a témához kapcsolódó véleményekről.

Sógor Csaba tájékoztatta az EP elnökét Romániának a schengeni csatlakozás érdekében tett erőfeszítéseiről. A beszélgetést követően Jerzy Buzek ígéretett tett arra, hogy elnöki minőségében támogatni fogja a két ország csatlakozásához szükséges parlamenti eljárás gyors lebonyolítását, amint az erre vonatkozó dokumentum megérkezik az Európai Bizottságtól.