Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, az Európai Néppárt képviselőivel találkozott - Sógor Csaba EP képviselő a gazdasági válság és a kisebbségi kérdés összefüggéséről kérdezte az Elnököt

2010-03-03

Az Európai Néppárt (ENP) március 3-i rendkívüli frakcióülésének meghívottja volt az Európai Tanács állandó elnöke, Herman Van Rompuy. Az ülésen az eszmecsere témája a jelenlegi gazdasági válság problémája, illetve ennek lehetséges kezelési módozatai voltak.


Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő az elnökhöz intézett kérdését a gazdasági válság okainak rövid vázolásával vezette fel. Szerinte a gazdasági válság nemcsak gazdasági okokra vezethető vissza, és nemcsak azokkal függ össze, hiszen alapjában véve morális jellegű.

Van Rompuy állandó elnöktől Sógor Csaba azt kérdezte, mit szándékszik tenni, hogy bizonyos uniós tagállamokban a gazdasági válsághoz kapcsolódó, sürgető probléma-megoldás helyett ne álproblémákkal foglalkozzanak? Ne a kollektív bűnösség fogalmára hivatkozzanak, és államnyelvtörvényeket se fogalmazzanak meg - pontosított az erdélyi magyar képviselő, aki arra is kíváncsi volt, hogy az Európai Tanács elnökének véleménye szerint hogyan függ össze a gazdasági válság kezelésének és a kisebbségi jogok probléma-megoldásának a kérdése. Milyen konkrét megoldást javasol? - érdeklődött Sógor Csaba.