Elkezdődött a biztosjelöltek meghallgatása

2010-01-11

Az Európai Bizottság (EB) új tagjainak megválasztásával kezdik idei tevékenységüket az Európai Uniós intézmények.

Az Európai Parlament (EP) már 2009. szeptember 16-án elfogadta José Manuel Barroso jelölését a Bizottság elnöki posztjára, a következő lépésben az Európai Unió (EU) tagállamai által nevesített biztosjelöltek az EP illetékes szakbizottságai előtt kell bizonyítsák rátermettségüket a számukra kijelölt biztosi portfólió vezetésére.

A képviselők nem csak a jelöltek adott területtel kapcsolatos szakmai ismereteit vizsgálják, hanem általános alkalmasságukat, személyes függetlenségüket és európai elkötelezettségüket is górcső alá veszik. A leendő európai biztosok munkájuk során kizárólag az európai érdekeket tarthatják szem előtt, mind tagállamuktól, mint politikai hovatartozásuktól függetlenül kell folytassák tevékenységüket.

Az EP jóváhagyási eljárásának első szakaszában a biztosjelölteket a területükkel foglalkozó parlamenti szakbizottságok háromórás nyilvános meghallgatás keretében értékelik, majd január 26-án a plénum szavaz a Bizottság testületéről, így – jóváhagyás esetén – február 1-én kezdheti meg működését az elkövetkező öt évben is Barroso által vezetett testület.

További információ itt: