Tízéves az Európai Regionális- és Kisebbségi Nyelvek Chartája - Winkler Gyula és Sógor Csaba az EP Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup ülésén

2008-01-17

Az EP Kisebbségügyi Intergroupja több EP frakció képviselőit tömöríti, és mint ahogy a neve is jelzi, kisebbségvédelemmel foglalkozik, beleértve a romániai magyar kisebbség ügyeit is. A Kisebbségügyi Intergroup csütörtöki ülésén az Európai Regionális- és Kisebbségi Nyelvek Chartájának születése tíz éves évfordulóját ünnepelte.


Ez alkalomból bemutatták a Charta országonkénti gyakorlati megvalósításáról szóló jelentést. Szintén az EP Kisebbségügyi Intergroup ülésén tárgyalásra került a görögországi makedón kisebbség helyzete.

Felszólalásában Winkler Gyula megköszönte az Intergroup kedvező fogadtatását, amelyben az új RMDSZ-es képviselőket részesítették és említést tett arról, hogy Romániában is létezik egy magát szláv-makedónnak nevező nemzeti kisebbség. "Meggyőződésem, hogy az EP Kisebbségügyi Intergroupjának tevékenysége hatékony eszközt jelenthet, hogy Európai Unió intézményeit közösen vezessük rá egy olyan törvényes keret megalkotására, amely az Unió tagállamaiban élő nemzeti kisebbségek statutumát megfelelően szabályozza. A mai ülésen is elhangzott, hogy amíg az Európa Tanács rendelkezik jogerős eszközökkel, amelyek a nemzeti kisebbségek helyzetére vonatkoznak, ugyanez nem érvényes az EU intézményrendszerére, beleértve az Európai Parlamentet is. A következő időszakban arra törekszünk, hogy ezen változtassunk", mondta el az ülést követően Winkler Gyula, RMDSZ-es EP képviselő.

Sógor Csaba állítása szerint "hasznos dolog, ha az Intergroupban nemcsak a magyar problémákról esik szó, hanem a többi európai kisebbségről is, úgy mint a görögországi macedónokról, szerbiai timokvölgyi románokról és koszóvoi albánokról, finnországi svédekről", véleménye szerint "a határontúli magyarság kérdéseit a többi európai kisebbséggel együtt felvetve, sokkal több esély adódik a megoldásra".